Wednesday, February 17, 2021

Kenali: Buah Keras

 



Salah satu bahan yang amat penting apabila membuat rendang ialah buah keras. Pernah tengok pokoknya? Buah keras tidak boleh dimakan mentah kerana ia boleh menyebabkan keracunan. Jadi, pastikan bumbu yang mengandungi buah keras ditumis betul-betul. 

Jikalau nak kurangkan santan, boleh tambah buah keras kerana ia akan memekatkan kuah. Jika tiada buah keras, boleh digantikan dengan 1-2 sudu besar serbuk badam atau gajus. Buah keras juga memberikan rasa 'lemak' kepada sebarang jenis masakan berkuah.

Buah keras hendaklah disimpan di dalam bekas bertutup yang diletak di dalam peti sejuk (chiller, ya ... bukan freezer/peti pembeku) kerana ia mudah rosak (tumbuh kulat) jika dibiar pada suhu bilik.

 

 


1 comment:

  1. Numpang promo ya Admin^^
    ayo segera bergabung dengan kami di ionqq^^com
    dengan minimal deposit hanya 20.000 rupiah :)
    Kami Juga Menerima Deposit Via Pulsa & E-Money
    - Telkomsel
    - GOPAY
    - Link AJA
    - OVO
    - DANA
    segera DAFTAR di WWW.IONPK.ME (k)
    add Whatshapp : +85515373217 x-)

    ReplyDelete

Peristiwa Pilu 11 April 2021

       Assalamualaikum sahabat, Inilah foto kami yg terakhir, di majlis konvo pada 30 Mac 2021. Inna lillahi wa inna ilayhi raji'un (إِن...