AYAM TIKKA
900 g dada ayam tanpa kulit, dipotong kepingan
1/4 cawan jus lemon
1/4 cawan yogurt biasa
4 ulas bawang putih, cincang
2 sudu besar serbuk ketumbar
2 sudu besar mentega, cair
2 sudu teh serbuk jintan putih
1 sudu teh serbuk kunyit
1/2 sudu teh garam
1-1 1/2 sudu teh serbuk cili
1/4 sudu teh serbuk halia (atau tumbuk 1/2 inci halia segar)
12 (6-8 inci) buluh lidi, direndam dalam air 15-30 minit
Cara:
1. Perap dada ayam, jus lemon dan garam selama 30 minit.
2. Satukan dadih, bawang putih, mentega, halia, ketumbar, jintan, kunyit dan cili. Gaul dengan ayam. Perap selama 3 jam di dalam peti sejuk.
3. Cucuk ayam ke lidi. Panggang ayam dengan gril sehingga masak. Terbalikkan agar masak sekata.
4. Sajikan dengan hirisan timun, bawang dan limau nipis atau lemon.
*Buluh lidi perlu direndam supaya tidak mudah hangus apabila dipanggang di gril atau arang.
No comments:
Post a Comment