KEK KUKUS STRAWBERI
Bahan A
4 biji telur
120g gula kastor
1 sudu kecil ovalet
Bahan B (diayak)
100g tepung serbaguna
1 sudu kecil serbuk penaik
⅛ sudu kecil garam
30g susu tepung
Bahan C
100g mentega (dicairkan)
3 sudu besar susu pekat
2-3 sudu besar emulco strawberi
pewarna merah secukupnya
Bahan Aising Mentega (hiasan)
1 cawan mentega (dibiar lembut)
1 - 1-1/4 cawan gula aising (diayak)
1 sudu besar susu segar,
strawberi (dihiris nipis) dan daun pudina
Cara
1. Pukul Bahan-bahan A sehingga kembang. Kaup balik Bahan-bahan B kedalam adunan dengan perlahan.
2. Masukkan sedikit demi sedikit mentega dan susu pekat. Bahagikan menjadi 3.
3. Tambah emulco dan pewarna merah ke dalam bahagian pertama. Campurkanbaki emulco dan sedikit pewarna merah ke dalam bahagian kedua. Bahagianpertama lebih terang daripada bahagian kedua.
4. Ratakan bahagian pertama ke dalam loyang yang dilengser. Kukus selama13-15 minit. Ratakan bahagian kedua dan kukus lagi 13 minit. Kukus lapisanbiasa pula selama 20 minit.
Untuk Aising Mentega:
Pukul mentega dan separuh gula sehingga sebati.Kemudian masukkan baki gula dan susu secukupnya, pukul sehingga gebu.Susunkan strawberi dan daun pudina.
Dipetik daripada buku: Manisan Kukus Barat Memikat
Dijual di Popular Book Stores atau pesan online di popular.com
No comments:
Post a Comment