Tuesday, March 25, 2008

MSJBox Ziarah KS

Cuaca baik hari ahad 23 Mac 2008. Perjalanan dari rumah ke Bandar Rinching memakan masa tak sampai sejam. Sebelum jam 2 ptg NY & saya sudah tiba di rumah bercat hijau muda dengan pepohon rendang di sebelah kiri pagarnya. Suasana sekitar sunyi & damai mungkin kerana ramai penghuni kawasan perumahan itu beristirehat atau keluar bersiar-siar. 

Kami berdua yg terawal jadi tak hairanlah, teragak2 juga perasaan bila pertama kali masuk ke rumah itu. Namun begitu kami terus rasa selesa selepas menatap senyuman ceria pada wajah KS. Rajin dia bercerita kisah2 dulu yg sesekali membuat kami tergelak. 

Walaupun demikian saya tak berupaya menghindari rasa sebak mengenangkan ketabahan dan kecekalannya mengharungi kehidupan seharian. Kami berbual kira-kira 15 minit sebelum kedatangan Lily Haslina Nasir (rakan saya sejak 15 tahun lalu) yg juga merupakan jiran KS.  Tetamu seterusnya, KuJie. Saya meluru mendakapnya kerana kami memang sudah lama berhasrat utk berjumpa tetapi tiada ruang waktu. 

Sejak itu kami terus duduk bersama di sofa & berbual tentang teman2 bloggers yg lain. Saya rasa macam dalam mimpi sebab sebelum ini hanya pernah beberapa berbual dengan Jie di telefon. Kami berpegangan tangan dalam rasa sangat gembira. Inilah kali kedua KuJie bertandang ke rumah KS. 

Suasana semakin riuh dgn ketibaan Junaidix, Carneyz & Shai. Makanan secara potluck terhidang di atas meja. Ada pulut dgn rendang ayam, putu bambu, tembikai, anggur, cupcakes serta air kelapa. Ain (isteri KS) juga menyediakan mi berkuah yg sungguh sedap rasanya. Kesempatan Ziarah MSJBOX kali ini diabadikan dgn foto beramai-ramai. Sila lihat sini utk foto2 lain.   

Antara tetamu awal, Kujie & Intan (anak bongsunya), Lily & saya bersama Ain & KS dgn kek coklat yg dihiaskan khas utk majlis Ziarah Mac 2008 ini. Bila semua tetamu telah hadir, suasana bertambah meriah. Kami mengerumuni cucu sulong KS & Ain yg tidur di ruang tamu itu. 

Anak2 Sheda & Tuah serta Intan begitu sukakan baby yg comel & amat baik (hanya sesekali bangun utk minum susu) tu. Sementara Intan sibuk mengambil foto pelbagai pose tetamu sedang menjamu selera. Turut hadir, Kiki, Retna & Uncle J

Sesungguhnya program Ziarah ini mengeratkan silaturrahim di antara kami bloggers. Terima kasih kepada KS & keluarga yg menerima kehadiran kami dgn penuh mesra... Ia kenangan yg pastinya tak dapat kami lupakan sehingga ke akhir hayat.

 

No comments:

Post a Comment

Peristiwa Pilu 11 April 2021

       Assalamualaikum sahabat, Inilah foto kami yg terakhir, di majlis konvo pada 30 Mac 2021. Inna lillahi wa inna ilayhi raji'un (إِن...