4
Pintu masuk ke Galeri Perfileman yang terletak di Jln Pahang Kecil (simpang pertama selepas lampu trafik masuk ke Tasik Titiwangsa). Jalan masuknya kecil, menghala ke banglo2 persendirian dan parking merupakan masalah besar sekiranya ramai yang berkunjung ke sini.

Banyak peralatan kamera dari zaman 50an sehingga kini dipamerkan. Suasana sebenar dunia lakonan dengan pengarah, penolong, juruteknik lampu dll. Sangat bermanfaat bagi sesiapa yang menggemari filem dan cara pembikinannya.

Foto artis-artis yang terkenal dari zaman filem hitam-putih. Baris atas, no:4 dari kiri, Datuk Jins Shamsudin. Filem2 Jefri Zain (ala spy 007) ketika itu sangat diminati ramai. Ramai bintang2 filem lama yang berbakat besar dan ada di antara lakonan mereka yang benar2 menyentuh jiwa. Foto pelakon terkenal beberapa dekad menghiasi dinding. Terdapat juga bahagian di mana dipamerkan piala2 Festival Filem Malaysia.

Foto favourite saya, Balairong Seri tempat Sultan bersemayam. Inilah satu-satunya set menggambarkan keadaan Sultan bila bersemayam di atas petarana baldu kuning bertekad benang emas dan bertatah permata manikam. Ukiran di dinding lambang seni halus pertukangan Melayu.

:: Memang kunjungan ke sini mengembalikan nostalgia ::

Post a Comment

wah galeri ni baru buka kan kak/??!
ok igt nk survey jalan ke sana.. FOC kan?

AKO >>

Galeri ni baru dibuka, less than 6 months ago. Memang FOC tapi nak masuk situ amat 'bahaya' sebab jalan kecil & tiada sign-board langsung..

wah macam best je tempat ni... macam nak pergi pula..

salam kenal.. salam ziarah...nice site.. ade mase, dtgla singgah ke teratak saya pulak..