photo top1_zpsumtuxoys.jpg

NEW COOKBOOKS AND NOVEL : Emel: norzailina@yahoo.com untuk order

0

6 biji bawang merah (dikisar)
3 ulas bawang putih (dikisar)
2 sudu besar pes cili
700ml air (lebihkan jika suka lebih kuah)
1 batang lobak merah (dihiris halus)
1 biji telur (dipukul sedikit)
500g ketam (dibelah 2)
2 biji tomato (dibelah 4)
2 pokok sawi (dipotong 1 inci)
300g pan mee (dicelur)
Minyak untuk menumis
Garam dan gula secukupnya
Bawang goreng, daun sup, daun bawang dan cili merah (hidangan)

Bahan Sos
1 cawan sup tomato
2 sudu besar kicap manis
2 sudu besar sos tiram
2 sudu besar sos tomato
2 sudu besar sos cili

1.  Panaskan minyak, tumis bawang merah, bawang putih dan pes cili sehingga terbit bau.
2.  Masukkan Bahan Sos. Apabila mendidih masukkan air, lobak merah dan telur, kacau rata.
3.  Masukkan ketam, garam dan gula. Tutup supaya ketam masak.
4.  Campurkan tomato dan sawi. Kacau sehingga sawi layu kemudian curahkan ke atas pan mee.

Post a Comment