0
TRIFLE

Puding trifle terkenal sebagai sajian pencuci mulut. Ia sesuai untuk berbuka puasa atau hidangan meja buffet. Anda perlu menyediakannya di dalam mangkuk kaca lutsinar kerana ia ada tiga lapisan yang berlainan warna.

Lapisan pertama adalah kek. Selain kek span, trifle akan nampak cantik jika menggunakan kek gulung atau swiss roll. Pilih warna kek yang tidak terlalu kontras dengan warna jeli. Misalnya, kek gulung perisa strawberi dengan jeli perisa strawberi. Atau kek gulung perisa pandan dengan jeli perisa pandan.

Kek perlu dihiris nipis dan diatur selapis pada dasar mangkuk. Ini adalah supaya ia mudah menyerap jeli yang dituang nanti. Di atas kek ini, anda perlu taburkan buah-buahan yang dihiris kiub kecil.

Ada pilihan samada inginkan buah yang segar seperti betik, pisang, mangga atau buah-buahan di dalam tin seperti nenas, pic, aprikot. Ada juga yang memilih buah-buahan koktel di dalam tin. Sejatkan airnya dan hiris kecil sebelum ditaburkan rata-rata di atas kek.

Seterusnya, lapisan jeli boleh disediakan dari bahan asas iaitu serbuk agar-agar, air, gula dan pewarna. Anda juga boleh membeli serbuk jeli di dalam kotak dan memilih apa saja perisa yang anda sukai. Jika menggunakan serbuk jeli, ikuti peraturan pada kotak. Selalunya, anda hanya perlu campurkan serbuk jeli itu dengan air panas. Kacau hingga jeli sebati kemudian tuangkan ke atas kek dan buah-buahan tadi.

Sekiranya menggunakan serbuk agar-agar, hendaklah dimasak hingga larut di atas api. Selepas diangkat, kacau agar-agar yang sudah masak itu selama 6-7 minit sebelum dituangkan ke dalam bekas tersebut. Jika agar-agar yang terlalu panas dituangkan ke dalam bekas atau mangkuk tidak tahan panas, ia akan pecah.

Lapisan tengah trifle adalah puding kastard. Petua paling penting bila menyediakan kastard adalah melarutkan ia di dalam sedikit susu. Kemudian barulah ditapiskan ke dalam baki susu. Gula ditambah ikut suka manisnya kerana lapisan jeli juga manis.

Puding kastard hendaklah dikacau atas api perlahan hingga pekat. Jika api kuat, bahagian bawah atau dasar periuk akan hangus dengan mudah. Setelah puding kastard pekat, kacau cepat-cepat selama 2-3 minit atau hingga berkilat. Ini menandakan ia sudah masak. Angkat dan ratakan di atas lapisan jeli yang sudah keras atau set.

Lapisan seterusnya adalah krim putar. Ia dikenali sebagai whipping cream atau double cream. Untuk memudahkan krim kental, pastikan pemukul elektrik tidak mengandungi sebarang kesan minyak (terutama jika digunakan untuk membuat kek). Bilas dengan air panas, lap kering dan letak di dalam peti sejuk selama 30 minit. Begitu juga dengan mangkuknya.

Dengan cara ini, krim putar tidak memerlukan masa yang lama untuk kental. Hendaklah diputar pada kelajuan minima. Anda juga boleh memukul dengan tangan. Gunakan pemukul belon atau balloon whisk. Bila krim kental, jangan teruskan memukul kerana krim akan menjadi cair pula. Jika ini terjadi, anda tidak boleh menggunakannya lagi.

Isikan krim ke dalam beg aising bernozzle (muncung) bentuk bintang. Pastikan kastard sudah sejuk sebelum memicitkan krim ke atasnya. Kemudian puding perlu disimpan di dalam peti sejuk sehingga tiba waktu untuk menghidangkannya. Puding jenis ini mesti disajikan dingin. Jika ingin menghidangkannya di majlis jamuan, pastikan ia dikeluarkan dari peti sejuk pada saat akhir.

Sekiranya anda mahu menjimatkan masa dan berasa sukar untuk membuat krim putar, anda boleh beli krim di dalam tin. Amat mudah menggunakannya kerana anda hanya perlu menggoncangkannya kemudian memicit terus ke atas kastard. Muncungnya juga lengkap dengan nozzle bintang. Krim jenis ini juga boleh disimpan di dalam peti sejuk dan dipicit ke atas puding atau kek bila perlu.
Sebelum disajikan, hias atasnya dengan hirisan buah-buahan atau ceri. Selain itu, anda juga boleh taburkan coklat urai, manek aneka warna dan parutan coklat masakan. Ada orang menghiasnya dengan sos coklat atau sos strawberi di dalam botol. Sos jenis ini juga sedap dimakan dengan aiskrim. Kreativiti menghias terpulanglah pada pilihan sendiri.

TRIFLE

80 gm jeli perisa strawberi (kotak/paket)
400 ml air panas
180 gm kek gulung, dihiris nipis
100 gm buah-buahan koktel (tin)
300 ml susu segar
40 gm gula kastor
35 gm tepung kastard
200 ml krim putar
Hirisan buah-buahan (hiasan)

Cara membuatnya
1.      Campurkan jeli dengan air panas. Kacau hingga larut, ketepikan.
2.      Susun kek di dalam mangkuk. Taburkan buah-buahan di atasnya.
3.      Tuangkan jeli dan biar keras.
4.      Larutkan tepung kastard dengan sedikit susu. Tapiskan ke dalam periuk.
5.      Tuangkan baki susu dan gula. Kacau atas api perlahan hingga pekat.
6.      Ratakan di atas jeli dan biar sejuk.
7.      Pukul krim hingga kental. Picitkan di atas kastard.
8.      Hias dengan buah-buahan.


Post a Comment