2
KEK LAPIS
Kek ini sangat terkenal ketika perayaan seperti Hari Raya. Harganya juga agak mahal kerana proses membuatnya agak rumit jika dibandingkan dengan kek biasa. Walau bagaimanapun, sekiranya anda faham langkahnya, amatlah mudah. Bukan itu saja, anda boleh mempelbagaikan resepi dan corak untuk mendapatkan kek lapis yang unik dan tersendiri.

Kek Lapis Sarawak mempunyai pelbagai corak dan perisa. Harga setiap sebuku bergantung kepada berapa rumit pembuatannya. Kek yang mempunyai lorekan khusus dalam pelbagai warna dan rasa adalah yang paling mahal kerana proses memasaknya memakan masa berjam-jam. Bahagian tengah atau dipanggil ‘inti’ kek perlu dipotong kemudian dilekatkan dengan jem terlebih dulu.

Di kalangan masyarakat di Indonesia, dikenali sebagai spekkoek. Ia dimasukkan rempah ratus yang khusus dengan campuran kulit kayu manis dan buah pala. Baunya harum dan menyelerakan. Kek berperisa strawberi juga ditambah emulco atau pes pati buah tersebut.

Syarat utama untuk membuat kek lapis adalah ketuhar atau oven. Ia mesti mempunyai elemen pemanas atas dan bawah serta gril atau pemanggang di sebelah atasnya. Elemen gril ini akan kelihatan kemerah-merahan setelah dinyalakan. Hanya sesetangah ketuhar yang mempunyai ciri ini.

Perkakas kedua adalah penekan kek lapis. Ia berbentuk bulat sebelah dan bersegi sebelah. Tujuannya untuk menekan setiap lapisan kek sebaik saja dikeluarkan dari ketuhar. Jika anda tidak menekannya, gelembung udara akan membuat lapisan kek tidak rata. Andaikata anda tidak mempunyai penekan khas, gunakan bahagian bawah gelas yang agak berat.

Sebelum menekan lapisan, hendaklah dicucuk dengan lidi koktel. Ini untuk memastikan ruang udara tidak wujud. Bila anda menekan, udara yang terkumpul antara lapisan akan keluar melalui lubang lidi tadi. Bubuh secukup adunan dan ratakan dengan belakang sudu supaya lapisan sekata. Adunan yang tebal sukar masak. Manakala yang nipis akan hangus dengan cepat.

Lapisan pertama (bawah sekali) mesti dibakar dengan elemen pemanas atas dan bawah. Bila permukaan lapisan nampak keemasan, keluarkan dan cucuk kemudian tekan. Ratakan adunan di atasnya. Ubah ketuhar pada gril. Selepas itu, gril (atas rak tengah) hingga keemasan. Selepas lapisan 3 atau 4, keluarkan rak besi ketuhar dan letak acuan kek di atas lantai ketuhar.

Dengan cara ini, kek tidak akan masak terlalu cepat. Jika ia menjadi keemasan dengan deras, bahagian bawahnya mungkin masih lembik. Ini akan mencacatkan keseluruhan lapisan kek. Pastikan sama banyak adunan dimasukkan supaya lapisan sama tebal.

Selepas lapisan akhir nampak keemasan, tutup (longgar) dengan kertas timah (foil). Ubah ketuhar pada elemen pemanas atau dan bawah pada suhu 200 C. Bakar selama 7 hingga 10 minit supaya seluruh kek masak sempurna. Ini akan membuat kek tahan lebih lama daripada biasa.

Salah satu cara supaya kek lapis tahan lama (tanpa menggunakan bahan pengawet) adalah dengan memotong menjadi 4 bahagian dan bungkus dengan plastik nipis. Letak di dalam bekas bertutup. Simpan di dalam peti sejuk. Bila hendak dihidangkan, keluarkan satu bahagian saja. Biar selama 30 minit sebelum memotongnya.

Untuk mengembalikan kesedapan kek lapis, boleh juga dikukus seketika sebelum menyajikannya. Bagi yang tidak sukakan bau rempah, gunakan sedikit sahaja. Sementara bahan seperti Horlicks atau coffeemate boleh digantikan dengan susu tepung.

Penekan khas (misalnya, penekan zig-zag) atau pemotong lapisan (untuk potongan menyerong) boleh dibeli di sebarang kedai menjual peralatan bakeri. Bila anda telah memahirkan diri dengan membuat kek berlapis saja, anda boleh cuba beraneka jenis yang berjalur menegak atau mendatar.
Oleh kerana kek lapis mempunyai kandungan telur yang tinggi, anda dinasihatkan agar memakannya sedikit saja. Resepi di ruangan ini sudah dikurangkan gulanya juga agar tidak terlalu manis dan menjejaskan kesihatan pemakannya. Coraknya juga akan ringkas dan mudah diikuti.

Namun sekiranya anda pertama kali mencubanya, buatlah hanya lapisan biasa yang berlainan warna adunannya. Warna-warna yang terang akan menjadikan kek lapis anda lebih menyerlah.

Kek Lapis Saujana

10 biji telur
14 biji kuning telur (buang putihnya)
350 gm gula kastor
1 camca besar ovalette/Quick 75
2 camca teh vanila
470 gm mentega
310 gm tepung paling halus       }
50 gm susu tepung                    } campur
1 camca teh rempah kek lapis}
1 camca teh serbuk penaik        }
Pandan emulco + pewarna hijau
Pes keladi/emulco + Pewarna ungu

Cara membuatnya
1.      Putar 5 bahan pertama hingga gebu. Ketepikan.
2.      Pukul mentega hingga kembang.
3.      Masukkan mentega berselangseli dengan campuran tepung ke dalam telur.
4.      Bahagikan 3 (setiap satu 650 gm). Warna 2 bahagian hijau dan ungu.
5.      Ratakan sedikit adunan biasa (lapisan pertama) di dalam tin. Bakar dengan api atas dan bawah.
6.      Buat lapisan biasa sebanyak 4 lapis, gril (setiap lapisan) hingga keperangan.
7.      Ratakan lapisan ungu, gril. Tekan dengan penekan zig-zag.
8.      Gril selapis adunan hijau, tekan dengan penekan zig-zag. Gril lapisan ungu dan tekan. Ulangi hingga habis.
9.      Gril pula baki lapisan biasa seperti yang mula-mula tadi.
10.  Akhir sekali, bakar pada 180 C selama 5-7 minit.








Post a Comment