0
JEMPUT-JEMPUT
Jemput-jemput Pisang juga dikenali sebagai Cekodok. Dari mana asal nama itu, tidak dapatlah dipastikan dengan tepat. Biasanya, ia berwarna coklat tua atau keemasan gelap. Manakala rupanya yang pelbagai bentuk, saiz atau kadangkala penyek dan leper tidak menyelerakan. Namun, kuih tradisional yang sebenarnya sangat mudah disediakan ini memang digemari ramai.

Jemput-jemput Udang atau Bawang pula lebih dikenali sebagai Cucur. Pisang Goreng juga digelar Cucur Pisang. Ia sajian yang sangat popular dan gerai menjual pelbagai jenis cucur sering menjadi tumpuan terutama di kawasan komersial yang padat dengan pejabat dan premis perniagaan.

Jemput-jemput Pisang sesuai sebagai sajian sarapan dan minum teh. Selain itu, ia sangat praktikal sebagai bekalan anak-anak ke sekolah atau semasa berkelah. Oleh kerana ia amat senang dibuat, anak-anak remaja juga boleh mempelajarinya. Malahan ia boleh menjadi kuih pertama yang mereka cuba bila mereka mulai berminat untuk belajar memasak.

Bahan-bahan untuk membuat Jemput-jemput Pisang juga mudah dibeli di mana-mana. Namun ada sesetengah orang masih tidak tahu bagaimana hendak mendapatkan jemput-jemput yang gebu di dalamnya, rangup di luarnya, berbentuk bulat dan harum.

Bahan utama adalah pisang. Pilihlah pisang yang masak ranum dan tidak terlalu masak sehingga berair. Semua jenis pisang sesuai. Pendekata, pisang yang tidak boleh dibuat cucur kerana terlalu lembik adalah pilihan tepat. Untuk pengetahuan anda, jika pisang sebegini dibuat cucur, ia akan ‘makan minyak’ atau meresap minyak gorengan dengan banyaknya. Ini menghilangkan rasa sebenar cucur.

Antara yang sering digunakan adalah pisang awak, pisang abu, pisang raja dan pisang nangka. Pisang yang selalu dimakan begitu saja seperti pisang berangan, pisang montel dan pisang emas juga boleh digunakan. Ada orang mencampurkan beberapa jenis pisang kerana setiap satu mempunyai rasa yang berbeza.

Jika pisang yang digunakan sangat manis, anda tidak perlu menambah gula yang banyak. Kadangkala, gula yang berlebihan akan timbul pada permukaan luar jemput-jemput yang sudah masak.

Setelah melecek pisang dan menambah gula mengikut citarasa masing-masing, anda perlu mencampurkan tepung gandum. Sukatan tepung juga bergantung kepada tahap kelembikan pisang. Jika pisang terlalu ranum dan mulai berair, anda perlu menggunakan tepung yang banyak.

Adunan yang terlalu lembik tidak akan menghasilkan jemput-jemput yang bulat dan sempurna bentuknya. Lagipun, anda akan dapati ia meresap terlalu banyak minyak setelah digoreng. Rasa jemput-jemput menjadi tidak sedap lagi. Dari segi kesihatan, ia juga tidak elok. Kebanyakan dari kita memang cuba mengurangkan kadar minyak dalam makanan.

Satu bahan lain yang tidak kurang pentingnya adalah soda bikarbonat atau sodium bicarbonate. Ia turut dikenali sebagai soda penaik. Jangan keliru dengan serbuk penaik iaitu baking powder yang digunakan untuk membuat kek. Jangan masukkan berlebihan kerana ia akan membuat jemput-jemput berasa pahit.

Sebaik-baiknya gunakan minyak terbaik untuk menggoreng jemput-jemput. Minyak yang semulajadi wangi akan menjadikan jemput-jemput harum. Minyak tidak boleh terlalu panas kerana jemput-jemput mudah hangus. Jika terjadi begini, bahagian dalam seringkali tidak masak dan masih lembik.

Apa petua bagi mendapatkan jemput-jemput yang bulat? Anda perlu membasuh tangan sejurus sebelum ‘menjemput’ adunan itu atau mengambilnya dengan hujung jari-jemari. Lakukan setiap kali hendak menggoreng beberapa biji jemput-jemput sekaligus. Jari yang masih basah itu akan membantu ‘membentuk’ jemput-jemput menjadi bulat semasa anda menjatuhkan ia ke dalam minyak panas.

Sekiranya adunan itu cukup sempurna, jemput-jemput akan terbalik dengan sendirinya di dalam kuali setelah bahagian bawahnya masak. Ini adalah keistimewaannya. Namun pastikan minyak gorengan mencukupi supaya jemput-jemput boleh terapung dengan mudah. Anda tidak perlu risau. Jemput-jemput pasti akan bergolek dengan sendirinya di dalam minyak itu bila ia masak sempurna. Ia seolah-olah seperti magic!

Pastikan anda menyejat atau tuskan minyak sebaik-baik mengangkatnya dari kuali. Gunakan tuala kertas dapur atau tisu. Ini untuk memastikan jemput-jemput kelihatan kering. Di samping itu, bahagian kulit luarnya juga akan kekal rangup sepanjang masa. Jadi, lain kali bila pisang anda terlalu masak untuk dimakan begitu saja, buatlah jemput-jemput!

JEMPUT-JEMPUT PISANG
6 biji atau 600 gm pisang raja/awak
50 gm gula pasir (atau ikut suka manisnya)
160-180 gm tepung gandum
½ camca teh soda penaik
Secubit garam
Minyak untuk menggoreng

Cara membuatnya
1.      Kupas pisang dan lecek hingga lumat.
2.      Masukkan gula, tepung, soda penaik dan garam. Kacau sebati.
3.      Jika adunan terlalu lembik, tambah sedikit lagi tepung.
4.      Panaskan minyak. Goreng jemput-jemput hingga masak.
5.      Angkat dan sejatkan minyaknya.









Post a Comment