0
IKAN ala PORTUGIS
Ikan bakar ala Portugis menjadi kegemaran ramai. Selain mudah disediakan, ia juga harum dan memikat selera. Anda boleh juga sediakan dan bungkus untuk dipanggang atau barbeku di tempat perkelahan. Ia memang sesuai sebagai hidangan dengan nasi.

Ikan yang sering menjadi pilihan ialah ikan pari jenis kecil. Selain itu, ikan bawal atau kembung. Pastikan anda mengelar isinya supaya kuah mudah meresap. Cara memasak dengan membakar atau memanggang juga lebih menyihatkan daripada cara menggoreng dengan minyak yang banyak. Malah ia juga tidak mengandungi santan yang boleh memudaratkan kesihatan jika dimakan terlalu kerap.

Jika tidak sukakan bau daun limau purut, boleh gunakan daun kunyit atau daun kemangi. Keharuman herba ini dapat menghilangkan bau hanyir ikan. Anda juga boleh lumur ikan dengan jus limau nipis seketika supaya baunya hilang. Kemudian barulah dibasuh dan dilumur pula dengan garam.

Jika hendak dimasak di atas bara api, tidak perlu dibungkus dengan foil. Begitu juga sekiranya anda masak di atas kuali leper atau kuali capati. Kuali begini tebal dan dapat mengekalkan kepanasan. Semasa memanaskannya, pastikan api besar. Kemudian barulah diperlahankan apinya.

Jika memanggang dengan daun pisang sahaja (tanpa foil), pastikan ia dua lapis. Kemudian sapu bahagian luarnya dengan sedikit minyak. Ini dapat menghalang daun tersebut menjadi hangus. Sekiranya memanggang dengan daun pisang, bau ikan lebih harum.

Untuk mengekalkan kesegaran daun pisang, bungkus dengan suratkhabar. Kemudian letak di atas beg plastik dan bungkus kemas. Simpan di rak bawah di dalam peti sejuk. Daun pisang untuk membungkus kuih-muih perlu dilayur terlebih dulu. Selain melayur di atas api perlahan dengan memegang kedua-dua hujung daun pisang, anda juga boleh merendamkan ia di dalam bekas berisi air mendidih sehingga lembut.

Bagi yang tidak suka menggunakan jus limau nipis, boleh digantikan dengan jus limau kasturi atau jus lemon (limau susu). Selain itu boleh juga gunakan air asam jawa yang pekat. Jangan sesekali lupa untuk mencampurkan gula.

Belacan yang dipanggang di atas api atau digoreng dalam minyak yang sedikit akan mengharumkan masakan. Anda juga boleh menggunakan serbuk belacan yang dijual di dalam botol.

Jika mahukan ikan atau ayam lebih garing, buka bungkusan pada penghujung 5-8 minit masa memasak dan gril keperangan. Ikan akan masak jika bahagian matanya bertukar menjadi keputih-putihan.


Ikan Bakar Portugis

4 ekor ikan kembung
3 helai daun limau purut, hiris halus-halus
3 sudu besar sos cili Thai
3 sudu besar minyak
Garam, gula secukupnya
Daun pisang, aluminium foil

Bahan kisar (dengan 100 ml air)
6 biji bawang merah
3 biji bawang putih
2 biji buah keras
1 batang serai
2 cm lengkuas
1 cm kunyit
2 biji cili merah, dibuang biji
2-3 biji cili padi
3 sudu besar pes cili
1 cm belacan, dibakar
Jus dari 1 biji limau nipis

Cara membuatnya
1.      Lumur ikan dengan garam. Biar 20 minit.
2.      Panaskan minyak. Tumis bahan kisar hingga wangi.
3.      Masukkan sos cili Thai. Kacau rata.
4.      Bila kuah bertambah pekat, bubuh garam dan gula. Angkat.
5.      Letak sehelai daun pisang di atas foil.
6.      Sudukan sedikit kuah. Letak seekor ikan. Bubuh lagi kuah di atasnya.
7.      Taburkan daun limau purut. Bungkus kemas.
8.      Bakar di dalam ketuhar pada suhu 200 C selama 30 minit atau hingga masak.
9.      Boleh juga dipanggang di atas bara api atau dimasak atas kuali leper.



Post a Comment