1
BISKUT BANGKIT
Mungkin ramai di antara kita pernah makan Kuih Bangkit. Ia adalah kuih tradisional berwarna putih dan gebu. Ada pelbagai versi kuih ini kerana ia turut popular di kalangan kaum Nyonya selain daripada Melayu.

Paling biasa yang kita dengar adalah kuih bangkit kelapa dan kuih bangkit santan. Cara membuatnya juga berbeza. Satu jenis yang ditekan ke dalam acuan yang berukir di dasarnya kemudian diketuk untuk mengeluarkan kuihnya sebelum dibakar. Pada zaman dahulu, acuan diperbuat daripada kayu. Sekarang ia banyak dijual dalam bentuk plastik.

Selain itu, kuih tersebut juga diterap. Namun, oleh kerana adunannya tidak seperti adunan biskut yang biasa, setiap kali sebelum menerap, ia mesti dicelup terlebih dulu ke dalam tepung ubi. Ini untuk mengelakkan adunan melekat pada penerap tersebut.

Penerap yang biasa adalah berbentuk bunga kemboja berkelopak lima. Bahagian atasnya akan dibentuk dengan pengepit khas supaya timbul sedikit. Inilah bangkit gaya tradisional yang jarang kita lihat sekarang kerana langkah membentuk di atas setiap kelopak kuih agak rumit dan memakan masa yang panjang.

Jika sebelum ini kita biasa mendengar Kuih Bangkit, kali ini biskut pula! Ia sangat mudah dibuat. Yang penting, rasanya adalah kombinasi bangkit santan dan bangkit kelapa. Warnanya juga putih kerana ia menggunakan tepung kanji.

Adakah tepung kanji sama dengan tepung ubi? Memang sama dan ia juga dikenali di sesetengah tempat sebagai tepung sagu. Tepung ubi yang anda perlukan adalah tepung ubi kayu (tapioca flour) dan bukan tepung ubi kentang (potato flour).

Untuk meringankan lagi kuih bangkit ini, anda boleh menggoreng ‘kering’ tepung tersebut. Menggoreng dengan kaedah ini juga disebut menyangai atau sangrai. Tidak perlu menggunakan minyak langsung. Kacau tepung atas api perlahan sehingga ia agak panas. Anda perlu berhati-hati kerana ia mudah menjadi kekuningan dan boleh merosakkan warna kuih nanti. Kemudian ketepikan dan tunggu ia sejuk sebelum diayak.

Menjemur di bawah cahaya terik matahari adalah satu cara memanaskan tepung tersebut. Ratakan di dalam loyang atau nyiru yang dialas dengan kertas. Jemurlah selama 2 hingga 3 jam jika hari agak panas. Kacau beberapa kali dengan senduk kayu supaya seluruh tepung menjadi panas. Dengan cara ini juga, kuih akan lambat rosak atau berbau tengik.

Selain pati santan, saya juga menggunakan serbuk santan di dalam paket. Ini dapat memberikan rasa santan yang lebih kepada biskut itu. Boleh gunakan santan di dalam kotak kerana ia lebih mudah. Lagi pun, anda hanya perlukan sedikit saja dan tidak perlu memerah kelapa parut.

Namun begitu, bagi yang inginkan rasa lebih asli atau tulen, anda boleh perah kelapa parut (1/2 biji) tanpa menggunakan air. Ini adalah cara untuk mendapatkan patinya (cream). Letak kelapa parut di dalam kain nipis (kain kasa) atau maslin. Kemudian perahkan terus ke dalam mangkuk. Anda mungkin perlukan lebih sedikit sekiranya adunan tidak lembut.

Untuk menghias biskut, anda boleh menyapu atasnya dengan kuning telur. Kemudian taburkan bijan. Dengan cara ini juga, biskut menjadi berkilat dan lebih wangi. Bijan juga akan menjadikannya rangup. Boleh juga gunakan putih telur sebagai sapuan di atas biskut. Selain daripada itu, untuk membuat sapuan lebih berkilat, tambahkan sedikit susu pekat ke dalam kuning telur.

Kelapa kering yang digunakan di dalam biskut ini boleh dibeli yang sudah siap iaitu desiccated coconut. Anda juga boleh menggoreng kelapa parut (bahagian putih sahaja) di atas api perlahan hingga kering dan kekuningan. Jangan sampai ia menjadi garing atau terlalu kuning kerana ini akan membuat warna biskut gelap. Biarkan sejuk sebelum digunakan. Untuk mempercepatkan proses menyejuk, ratakan kelapa itu di dalam talam atau loyang yang besar.

Pastikan ketuhar dengan elemen pemanas bawah sahaja. Jika menggunakan api atas dan bawah, permukaan biskut akan menjadi perang dan tidak cantik. Kalau ketuhar anda mempunyai kipas, hendaklah turunkan suhu kepada 160 C semasa membakarnya. Harus diingat bahawa bahagian yang paling hampir dengan dinding ketuhar adalah lebih panas daripada bahagian tengahnya.

Anda mungkin perlu mengubah tin pembakar di sebelah atas ke bawah dan sebaliknya. Sebelum mengubah anda mesti terbalikkan bahagian depan ke belakang supaya kepanasan yang terkena pada biskut akan sama rata. Ini akan membuat ia masak sempurna dan pada masa yang sama.

Jika selama ini anda sering berputus asa kerana kuih bangkit tidak menjadi, kini anda sudah ada resipi yang mudah diikuti. Hanya pastikan adunan tidak terlalu keras setelah diuli perlahan. Ini adalah kerana kandungan kelapa di dalamnya. Jika adunan mengeras dan sukar untuk dicanai, uli semula dengan sedikit mentega atau marjerin. Tidak perlu menguli kesemua adunan. Memadai adunan yang anda ingin canai terlebih dulu.

Seperti kebanyakan biskut, sebaik saja masak, ubah ke atas redai. Ini adalah supaya ia mudah sejuk dan tidak menyerap wap kelembapan di bawahnya. Biskut yang tidak diletak di atas redai mudah berkulat jika disimpan lama. Tin pembakar juga hendaklah dilengser dengan marjerin. Jika menggunakan mentega, bahagian bawah biskut mudah hangus.


Biskut Bangkit
125 gm mentega
130 gm gula aising
2 biji kuning telur
1 camca teh vanila
50 gm serbuk santan
2-3 camca besar pati santan
280-300 gm tepung kanji        }
150 gm tepung gandum          } ayak
1½ camca teh serbuk penaik   }
60 gm kelapa kering, dikisar halus

Cara membuatnya
1.                  Pukul mentega dan gula hingga sebati.
2.                  Masukkan telur dan vanila, kacau rata.
3.                  Bubuh serbuk santan, pati santan, bahan ayak dan kelapa.
4.                  Uli menjadi doh. Canai doh setebal 6 mm.
5.                  Terap dengan acuan bentuk bunga atau hati.
6.                  Atur atas tin pembakar yang dilengser marjerin.
7.                  Bakar biskut pada 180 C selama 20-25 min atau hingga masak.






Post a Comment

Nampak menarik..boleh cuba resepi ni.. jmput singgah blog saya ea. Dirawanhartawan.blogsport.com