0
Opor ini istimewa dan unik kerana ia tidak menggunakan santan.

2 paket Sup VONO Cendawan
400ml air panas
3 sudu besar minyak
2 sudu besar serbuk jintan manis
1 sudu besar serbuk jintan putih
2 batang serai, diketuk
400-450ml air
1.2 kg ayam, dipotong
1-2 biji tomato, dipotong
Garam secukup rasa

Kisar
1 labu   bawang besar
3 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
2 cm halia
4 biji buah keras

Cara membuat
Larutkan Sup VONO Cendawan dengan air panas. Ketepikan.
Panaskan minyak. Tumis bahan kisar.
Bila wangi, masukkan serbuk jintan manis, serbuk jintan putih, serai dan air.
Kacau hingga terbit minyak, bubuh ayam. Tutup dan biar ayam masak.
Tambah garam, Sup Vono dan tomato. Bila kuah pekat, angkat.


Post a Comment