0
150 gm mentega
100 gm marjerin
70 gm gula aising, diayak
2 biji kuning telur
1 camca teh vanila
340-360 gm tepung gandum
50 gm tepung jagung
jem nenas secukupnya, dibentuk bujur
2 biji kuning telur, untuk sapu

Bahan jem
500 gm parutan nenas
180 gm gula kastor
1 batang kulit kayu manis

Cara membuatnya:
1. Untuk jem: Jerang semua bahan atas api sederhana hingga mendidih.
2. Perlahankan api. Kacau tanpa henti hingga agak kering dan pekat. Angkat dan biar sejuk.
3. Pukul mentega, marjerin, vanila dan gula hingga sebati.
4. Masukkan sebiji demi sebiji kuning telur, putar rata.
5. Campur kedua-dua jenis tepung, gaul menjadi doh.
6. Ambil sedikit, letak di dalam acuan dan tekan menjadi jalur.
7. Letak jem pada hujungnya dan gulungkan kemas. Kemuduan potong.
8. Atur atas tin pembakar yang sudah dilengser dengan marjerin. Sapu dengan kuning telur.
9. Bakar pada 180 C selama 20-25 min atau hingga keemasan.

Post a Comment