0
Bahan Nasi:
500g daging kambing bertulang
Air secukupnya
2 sudu besar minyak
2 sudu besar minyak sapi
1 batang kulit kayu manis
3 kuntum bunga lawang
3 ulas bawang putih, dicincang halus
1 biji bawang besar, dipotong dadu
1 biji tomato, dikisar
2 sudu besar tomato puri
10g kulit limau kering, direndam 10 minit
1½ sudu besar rempah khabsa*
500g beras basmati, direndam 30 minit
½ batang lobak merah, diparut memanjang
50g kismis

*Bahan Rempah Khabsa:
1 sudu besar bunga cengkih
1 sudu besar jintan manis
1 sudu besar jintan putih
2 sudu besar ketumbar
1½ sudu besar buah pelaga
1 sudu besar serbuk cili
1 sudu teh serbuk kunyit
2 sudu teh serbuk lada hitam

Bahan Sos (dikisar):
3 biji tomato
4 biji cili hijau
5 tangkai daun ketumbar
1-2 sudu besar jus lemon
Garam, gula secukupnya

Cara membuat:
1. Untuk rempah. Goreng kering 5 bahan pertama. Bila terbit bau, angkat dan kisar halus. Campur dengan rempah lain. Simpan dalam bekas kedap udara.
2. Rebus kambing dengan air sehingga empuk. Sukat air rebusan, tambah air biasa sehingga 900 ml.
3. Panaskan minyak dan minyak sapi. Tumiskan kayu manis, bunga lawang, bawang putih dan bawang besar.
4. Bila terbit bau, masukkan buah tomato, tomato puri, kulit limau dan rempah khabsa. Kacau 2-3 minit.
5. Kemudian masukkan beras, air, lobak merah, kismis dan garam. Kacau sekali-sekala sehingga kering airnya.
6. Letak kambing di atas nasi, tutup periuk dan perlahankan api. Setelah 10 minit, bolehlah diangkat.

Post a Comment