10
3 biji telur Gred A
1/2 sudu teh butter vanila


Bahan A

140 gm gula perang

250 ml susu coklat

250 ml minyak

50 gm serbuk koko

150 gm susu pekat


Bahan Ayak

150 gm tepung gandum

1 sudu teh serbuk penaik

1 sudu teh soda penaik


Cara membuat

1. Jerang A atas api perlahan sehingga sebati.

2. Angkat dan biar sejuk sedikit.

3. Pukul telur sehingga kembang.

4. Tuangkan 1/3 campuran koko berselangseli dengan 1/3 bahan ayak.

5. Kacau sehingga sebati. Ulangi dengan 1/3 bahagian lagi.
6. Tuangkan ke dalam tin 22 cm yang dialas kertas kalis minyak dan dilenser marjerin.

7. Tutup atas tin dengan foil. Kukus atas api sederhana selama 1 jam.

Chocolate Topping

Bahan-bahan
250 gm cokat masakan, dipotong kecil

3 sudu besar whipping cream atau susu cair

3 sudu besar mentega

Cara membuat
1. Untuk topping. Satukan semua bahan dalam mangkuk tahan panas.

2. Letak mangkuk atas periuk berisi air mendidih perlahan.

3. Bila coklat mulai cair, angkat dan kacau agar sebati. Tuangkan ke atas kek. Jika terlalu cair, biarkan suam supaya menjadi pekat.

Foto: ladyvanillakicthen.blogspot.com

Post a Comment

As'salam Kak Norz

Ct mintak izin dan halalkan nak amik resipi ya kak. suka pada kek yang coklat2 ni.

salam kak... butter vanila tu nak bubuh masa bila yer?

Salam Puan,

Kek Coklat Lembab memanglah sangat sedap!


(saya baru habis khatam novel Puan, Menanti Kasih. Terasa juga saya berada nun jauh di Itali)

Ct : Silakanlah.. moga happy keluarga menikmatinya.

Mama : last sekali, jika tiada boleh ganti vanila biasa.

Ruziawati : Thanks krn sudi beli & baca. Dah baca yg terbaru - Cintamu Nadiku.

dah banyak versi kek coklat kukus yang pernah saya cuba...
nanti nak try yg ini pula..
terima kasih kakNorz..

SMM >> Akak pun dpt dr internet, hanya ubahsuai sikit aje. Tkasih kpd yg sudi siarkan tu.. dpt kita berkongsi keenakannya..

as salam .. mohon d izinkan dan d halalkan .. saya copy and paste ye ..untuk koleksi peribadi sahaja.

as salam .. mohon d izinkan dan d halalkan .. saya copy and paste ye ..untuk koleksi peribadi sahaja.