0
Bahan-bahan:
2 sudu besar minyak
4 ulas bawang putih – ditumbuk halus
1 labu bawang besar (jenis putih) – dikiub ½ cm
1 helai daun bay kering
400 gm daging kisar
400 gm tomato dalam tin – dikisar
500 ml air
2 sudu besar puri tomato
1 kiub stok daging
2 sudu besar oregano kering
500 gm spaghetti – direbus al dente
Parutan keju secukupnya
Gula & garam secukup rasa

Cara membuatnya
1. Panaskan minyak. Tumis bawang putih, bawang besar dan daun bay hingga keemasan.
2. Masukkan daging, kacau hingga berubah warna dan kering airnya.
3. Campurkan tomato, air, stok, puri, oregano, gula dan garam.
4. Kacau hingga mendidih kemudian perlahankan api.
5. Masak selama 45 minit atau hingga kuah pekat.
6. Sajikan panas-panas dengan spaghetti dan keju parut.

Sumber : Buku Belajar Memasak 2, sila klik pada kulit buku untuk membuat pesanan secara online.

Post a Comment