0
4 camca besar minyak
400 g sotong, dipotong bulat
½ labu bawang besar }
4 ulas bawang merah }
2 ulas bawang putih } dikisar
1 cm kiub belacan }
12-15 tangkai cili kering }
3 camca besar sos tomato
3 camca besar sos cili
150 ml air
1 labu bawang besar (dihiris bulat)
Gula, garam secukup rasa

Cara membuatnya
1. Panaskan 1 camca besar minyak, goreng sotong hingga hampir kering airnya. Angkat.
2. Panaskan baki minyak, tumis bahan kisar hingga wangi dan terbit minyak.
3. Masukkan sos tomato, sos cili dan air.
4. Kacau sekali-sekala hingga naik minyak sekali lagi.
5. Campurkan sotong, bawang besar, gula dan garam secukup rasa.
6. Kacau lagi. Bila pekat, angkat dan hidangkan.

Sumber foto : masakapamoon.blogspot.com

Post a Comment