Saturday, August 7, 2010

KICAP

Mungkin ada di antara anda teringin buat kicap sendiri? Silakan mencubanya. Resipi ini ada di dalam buku saya yang akan terbit tidak lama lagi, berjudul RAHSIA DAPUR 2.

KICAP
3.6 liter air

220 gm garam
440 gm kacang soya
335 gm tepung serbaguna

Cara membuat
1. Larutkan air dan garam. Letak dalam tempayan dan tutup atasnya dengan jaring halus. Bila hujan, tutup sepenuhnya.
2. Biar tempayan selama 4 minggu di tengah panas terik (tutup atasnya bila malam).
3. Rendam kacang soya selama 4 jam. Rebus hingga empuk.
4. Tuskan dan biar sejuk dalam nyiru buluh. Campurkan dengan tepung.
5. Gaul dan hancurkan kacang bersama tepung hingga menjadi doh. Bentukkan seperti silinder selebar 6 cm.
6. Potong setebal 1 cm dan susun dalam nyiru. Tutup dengan suratkhabar dan dua lapisan tualanipis.
7. Biarkan selama 10 hari hingga kulat memenuhi kepingan kacang soya itu.
8. Letak kepingan soya dalam air garam yang sudah dijemur. Tutup dengan jaring dan biar di panas terik. Tutup sepenuhnya pada waktu malam atau hari hujan.
9. Biar selama 4-5 minggu atau sehingga campuran nampak gelap dan berbau seperti kicap.
10. Tapiskan ke dalam periuk dan jerang atas api perlahan hingga hampir mendidih. Biar 30 minit.
11. Sejukkan dan isi ke dalam botol.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...