1
Bahan-bahan
40 gm majerin

1 labu bawang besar, cincang2 ulas bawang putih, tumbuk
400 gm daging cincang
½ biji cili Benggala hijau }
200 gm lobak merah } dadu

100 gm salderi }

1 camb herba campuran
1 tin tomato (425 gm), kisar
Garam secukup rasa

ahan Atas

70 gm mentega
800 gm ubi kentang, rebus & lecek
100 gm keju Cheddar, parut (20 g untuk tabur)
2-3 camb susu cair

Garam, serbuk lada sulah

Cara membuatnya

1.Untuk bahan lauk: Cairkan majerin, tumis bawang besar dan bawang putih hingga wangi.

2.Masukkan daging, kacau hingga berubah warna, bubuh cili Benggala, lobak merah, salderi dan tomato kisar.

3.Tutup periuk dan perlahankan api tetapi hendaklah dikacau sekali sekala hingga lobak separuh lembut. Bubuh herba dan garam, angkat.

4.Ratakan di dalam mangkuk tahan panas (boleh mengisi 1.75 liter).

5.Untuk atasnya: Satukan 50 gm mentega, kentang, keju, susu, garam dan serbuk lada sulah.

6.Ratakan ke atas daging. Boleh juga lorek dengan garfu di atasnya. Bubuh baki mentega dan taburkan keju.

7.Bakar pada 190 C selama 30-35 minit atau sehingga permukaannya keperangan.


Sumber foto : theocelot.co.uk

Post a Comment