Post a Comment

Lada hitam panas, pedasnya tidak meresik seperti cili merah atau cili padi. Pedas cili makan tak serik. Para ibu dulu-duluan, makan sambal lada hitam tika dalam pantang.

Sdr Hashim ~ terima kasih atas komen. Lada hitam lebih memanaskan badan tapi kalau diletak banyak dlm sup berempah ala mamak, memang pedas terlampau. Cili merah pula, pedas sekejap aje tapi kalau nak lebih pedas, jangan buangkan bijinya.

Lada hitam pedas dan hangat...sss tak tahan tahap kepedasannya.

Lada Hitam mempunyai kepedasan yang sama dengan jenis lada hitam dari pokok yang berbeza. Tapi Cili Merah pula ada yang sangat pedas dan ada tak pedaspun. Contohnya selalunya Cili Merah yang kecil dan berkerutu bentuknya adalah lada kampung dan ini memang pedas nak dibandingkan dengan Cili merah yang besar dan cantik bentuknya.

Mestilah lada merah lagi pedas. Warnanya saja sudah memberikan gambaran pedas.

lada merah kalau makan banyak-banyak boleh sakit perut, tetapi ladi hitam kalau makan banyak tidak pulak memudaratkan perut..sebab itu sesuai diambil oleh wanita selepas melahirkan...\

lada merah lebih pedas berbanding lada hitam. kalau terlebih makan lada merah, berdesing telinga, menangis2. hehe. kalau lada hitam pulak, pedasnya sekejap ja ;)

wani prefer lada hitam than lada merah ;)

lada hitamdasannya yg lebih pedas....tahap kepedasannya amat tinggi...kalau setakat cili merah tu...boleh lagi tahan...