0
AISKRIM ROTI

60 gm gula kaster
2 sudu besar air
100 gm serbuk roti gandum tulen
375 ml krim putar
50 gm gula kaster

Cara membuat
1. Jerang gula dan air hingga keperangan.
2. Masukkan serbuk roti, gaul cepat dan ratakan atas tin pembakar yang sudah dilenser majerin.
3. Bila ia sejuk, hancurkan dengan kayu pencanai.
4. Putar krim hingga separuh kental, masukkan gula dan pukul lagi.
5. Satukan serbuk roti dengan krim, kacau dan tuang ke dalam bekas bertutup.
6. Simpan dalam peti pembeku hingga separuh keras.
7. Putar semula hingga halus kemudian simpan semula dalam peti pembeku selama semalaman.

PITA SUMBAT

4 keping roti pita herba
1 sudu besar mentega
8 kepingan ayam sandwic
8 helai daun salad
Sos cili (hidangan)

Bahan sos
50 gm krim keju (jenis spread)
2 sudu besar mayonis
1 sudu besar mentega
2 tangkai daun bawang }
2 ulas bawang merah } dicincang halus
1 biji cili merah }
Garam, serbuk lada hitam secukup rasa

Cara membuat
1. Untuk sos. Pukul krim keju, mayonis dan mentega hingga halus.
2. Masukkan semua bahan lain. Gaul sebati dan ketepikan.
3. Sapu mentega pada roti pita, goreng dalam kuali.
4. Potong 2 kemudian sapukan campuran mayonis.
5. Letak ayam dan daun salad kemudian hidangkan dengan sos cili.

Sumber Foto : butterball.com / icecreamireland.com

Post a Comment