0
Tentu sekali kita pernah berasa jemu. Sebagai manusia, adalah biasa jadi bosan terhadap rutin yang saban hari sama. Sebagai pekerja, jika tugasan tidak berubah selama 3 atau 4 tahun, jemu juga, bukan? Jadi, bagaimana hendak melepaskan diri dari rantai jemu yang membelenggu diri? Sebelum itu, mari saya tunjukkan kamu beberapa kategori jemu:

*Jemu masak
Kalau tiap2 hari goreng ikan, tumbuk sambal belacan, tumis sayur dan buat sup ayam, pastilah jemu masuk ke dapur satu fenomena buat kaum ibu (& isteri, hihihi). Untuk elakkan, setiap Sabtu/Ahad, buatkan senarai menu untuk seminggu. Dengan cara ini, kamu boleh cuba masakan berbeza untuk setiap hari dalam minggu itu…bila bershopping, simpan bahan (dlm freezer) yg nak digunakan terlebih dulu di bahagian depan, manakala yg lain di belakang, mengikut turutan dlm menu seminggu.

*Jemu makan
Anak2 mungkin jemu sebab ikan masak kicap atau sambal tumis tak berubah rasanya selama bertahun-tahun. Bila dah tau macam mana rasanya, tentulah tak suka dan tiada selera untuk makan. Untuk atasi, tukar jenama kicap/sos cili/sos tomato/sos tiram/cili kisar yg kamu gunakan. Rasa masakan tentu berubah!

*Jemu sajian serupa
Ini mudah saja. Cuba resepi baru tapi jangan ubah semuanya sekaligus. Maksudnya, kalau anak2 kamu suka sambal tumis, biar dulu dalam menu…ubah satu lagi masakan, katakanlah masak kicap ikan jadi masak taucu. Dgn cara ni, sajian baru dapat diperkenalkan secara perlahan-lahan. Ia proses memvariasikan sajian.

*Jemu menulis
Penyakit penulis yg dikenali juga sebagai writer’s block. Tiada satu patah perkataan pun yg terbit dari minda, kamu kecewa, kamu marahkan diri sendiri, kamu mengamuk dan keadaan jadi makin runcing. Apa nak buat, ya?
~ sembahyang & minta petunjuk/ilham
~ capai buku/novel/akhbar & baca (walau tiada kaitan dgn apa yg kamu tulis)
~ tonton tv/vcd filem yg kamu gemari
~ masak makanan yg kamu sukai (terapi minda)
~ berinteraksi dgn kawan2 siber di blog (berhati2 jgn keterlaluan)

Post a Comment