5
Bahan-bahan
120 gm marjerin

120 gm mentega

60 gm gula aising

1 biji kuning telur

1 sudu teh vanila

330-350 gm tepung gandum
*
50 gm tepung jagung*
* ayak


Bahan jem nenas

450 gm parutan nenas – tapis

1 camb jus limau nipis

180 gm gula pasir

1 batang kulit kayu manis


Cara membuat:

1. Pukul marjerin, mentega, gula, kuning telur dan vanila hingga sebati.
2. Masukkan bahan ayak. Gaul rata menjadi doh.
3. Canai setebal 4 mm. Terap dengan acuan berbentuk kelopak pecah 6.

4. Angkat dengan hujung pisau dan tekan ke dalam mangkuk kertas yang diletak di dalam tin 'patty' berlubang saiz sama.

5. Tekan jem yang sudah dibentuk bulat di tengahnya.

6. Canai nipis sebahagian doh, potong bentuk jejari dan letak di atas jem.
7. Bakar pada 175 C selama 15-20 minit atau hingga keemasan.

8. Untuk Jem: jerang semua bahan atas api sederhana hingga agak kering. Angkat dan biar sejuk.

Post a Comment