Saturday, September 12, 2009

Sotong Goreng Tepung

Bahan-bahan
2 kg sotong, dibersihkan
120 gm tepung gandum
60 gm tepung beras
60 gm tepung jagung
1 camb rempah kari
¼ camt serbuk kunyit
garam secukupnya
240 ml air
1 biji kuning telur
1 biji putih telur

Cara membuatnya
1. Potong bulat sotong. Letak dalam kuali dan tutup.
2. Masak atas api sederhana kuat selama 2-3 minit atau hingga terbit airnya.
3. Letak dalam penyejat dan biar sejuk.
4. Untuk membuat batter: Satukan tepung gandum, tepung beras, tepung jagung, rempah kari, serbuk kunyit dan garam.
5. Tuangkan air perlahan-lahan sambil dikacau sebati.
6. Masukkan kuning telur dan kacau rata-rata.
7. Dalam mangkuk lain, pukul putih telur hingga kental.
8. Kaupbalikkan putih telur ke dalam adunan tepung secara berhati-hati.
9. Celupkan sotong satu persatu biar bersalut elok dengan batter tadi.
10. Goreng dalam minyak panas hingga keperangan.
11. Angkat dan sejatkan minyaknya. Sajikan dengan sos cili.

5 comments:

Ruziawati Bukhari said...

Assalamualaikum..

sedap ni.. harus dicuba!!

terima kasih sudi singgah di blog saya.. em, kalaulah itu boleh dipanggil sebagai blog!

SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI. MAAF ZAHIR DAN BATIN.

my new blog:
http://watiyusof.blogspot.com

PakManJutawan said...

nape kena masak dulu? nape tak terus celup n goreng je?

PakManJutawan said...
This comment has been removed by the author.
PakManJutawan said...

nape kena masak dulu? nape tak terus celup n goreng je?

PakManJutawan said...

nape kena masak dulu? nape tak terus celup n goreng je?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...