0
110 gm tepung beras
30 gm tepung gandum

300 ml santan (dari 1 biji kelapa)

200 ml jus pandan

2 camca besar gula pasir

Sedikit pewarna hijau

Garam secukup rasa



Bahan sos

300 ml air

150 ml susu segar

3 camca besar tepung jagung

60 gm gula pasir

Garam secukup rasa


Bahan air gula

200 ml air

100 gm gula merah/gula melaka

60 gm gula pasir

1 helai daun pandan, disimpulkan


Cara membuatnya
1. Larutkan semua bahan di dalam kuali.

2. Kacau atas api perlahan hingga kental.

3. Tuangkan ke dalam loyang 20 cm yang sudah dilengser minyak.

4. Kukus selama 15 minit kemudian angkat dan biar sejuk.
5. Untuk sos: Satukan semua bahan. Kacau atas api perlahan hingga pekat.

6. Untuk air gula: Jerang semua bahan hingga mendidih dan gula larut. Renihkan atas api perlahan hingga pekat sedikit.

Bila adunan mulai pekat dan kental, ia menjadi agak berketul-ketul. Anda perlu terus mengacau (sepanjang masa atas api perlahan) hingga adunan menjadi licin, halus dan berbau harum. Jika menggunakan kuali non-stick, adunan yang cukup masak tidak 'lekat' di tepinya.

Post a Comment