photo top1_zpsumtuxoys.jpg

NEW COOKBOOKS AND NOVEL : PURCHASE ONLINE HERE!

8
Teh ini semakin digemari kerana rasanya seakan-akan air cendol. Biasanya, lapisan bawah gula merah boleh didapati di dalam botol 'sirap gula' yang sedia untuk digunakan tetapi sukar dibeli di kedai-kedai runcit yang biasa. Cuba sediakan untuk berbuka puasa, tentu enak... Sukatan adalah untuk menghasilkan 2 atau 3 gelas yang tinggi. Sukatan air gula, susu dan teh boleh diubahsuai ikut selera.

Bahan-bahan
200 ml susu cair

Ais secukupnya

Bahan Air Teh
200 ml air panas
1 uncang teh

Bahan air gula Melaka
80 g gula melaka
150 g gula merah
40 g gula pasir
200 ml air
1 helai daun pandan, disimpulkan

Jerang semua bahan air gula Melaka hingga mendidih.
Perlahankan api, renehkan hingga pekat (jangan terlalu pekat kerana ia akan menjadi keras bila sejuk). Biar sejuk.
Tuangkan air gula Melaka ke dalam gelas.
Tuangkan pula susu cair untuk lapisan tengah.
Akhir sekali, tuangkan air teh (perlahan-lahan) dan masukkan ais.

Credit foto : hiphopgals.blogspot.com

Post a Comment

Salam Ramadhan utkmu...

thanx 4 the recipes!

salam ramadan ye kak... teh tu, tak manih sgt ker?? adehh.. terasa nyilu pula... huhuhu

Queen Jah :
Saam2 kit araikan bulan mulia.

@LiYaNNuar :
Hanya letak sikit aje lapisan gulanya, jadi tiadalah manis mana pun sebab susu & teh langsung takde gula...

Aiseymen.. ni yang buat kita rasa cam nk gii ngeteh2 je.. hik hik

teh tiga rasa ni klu kat kedai mamak satu gelas RM3.50

rasanya lemak macam cendol..

memang sedap...

Salam kak Norz..

boleh tarik tak teh tiga rasa ni.. he he

ermm terliuq ni tengok teh tiga rasa..

mesti kak norz kat perlis skrg ni kan.. he he

craving for teh 3 lapis.. *yummy*

Auntie Norza..saya pernah minum teh tiga lapis ini ketika berkunjung ke Sabah! 1st time minum, excited! Cute sebab tak pernah jumpa di Singapura teh yang sebegini. Thanks for the recipe!