2
Bahan pastri
240 gm tepung gandum
1/2 camt garam

120 gm mentega

2 camb air ais

Bahan inti
1 biji limau susu, diparut & perah airnya

3 biji kuning telur

100 gm gula kastor

¼ camt garam

4 camb tepung jagung

1 camb mentega

400 ml susu segar


Bahan atas (meringue)

2 biji putih telur

90 gm gula kastor


Cara membuatnya

1. Untuk pastri: Gaul tepung dan garam dengan mentega.
2. Masukkan sedikit demi sedikit air dan uli menjadi doh. Bungkus dan simpan di dalam peti sejuk selama 30 minit.
3. Canai pastri dan alas tin pai berukuran 25 cm. Letak di dalam peti sejuk selama 10 minit.

4. Cucuk dasar dan keliling dengan garfu, alas dengan kertas kalis minyak dan isikan dengan kekacang (sebagai pemberat).
5. Bakar pada 200 C selama 10 minit. Ketepikan kertas dan kekacang, bakar 10 minit lagi.
6. Pukul kuning telur selama 3 minit, masukkan gula, garam, tepung jagung dan mentega.

7. Panaskan susu hingga hampir mendidih, tuangkan ke dalam bancuhan telur sambil diputar rata.

8. Kacau tanpa henti atas api perlahan hingga pekat.

9. Masukkan kulit dan jus limau susu, kacau sebati. Ratakan dalam kulit pai.
10. Pukul putih telur hingga kental, masukkan sedikit demi sedikit gula, pukul hingga kental.

11. Ratakan di atas inti limau susu. Bakar pada 170 C selama 15-20 minit atau hingga atasnya keperangan.

Post a Comment