Thursday, August 27, 2009

Biskut Nestum

1 cawan tepung gandum
1 camt serbuk penaik

1/2 camt soda bikarbonat
1/2 cawan Nestum
125 gm mentega

1/3 cawan gula aising

1 biji telur Gred A


Bahan Hiasan

Nestum secukupnya

kepingan badam

Cara membuat:

Ayak 3 bahan pertama. Satukan dengan Nestum.

Pukul mentega dan gula hingga sebati, masukkan telur dan pukul sebentar.

Bubuh campuran tepung dan uli menjadi doh yang lembut.

Bentukkan bebola dan salut dengan Nestum (hiasan).

Tekan sekeping badam di atasnya.

Bakar pada 175 C* selama 15-20 min atau hingga masak.


Nota: Jika adunan tidak lembut, uli kembali dengan sedikit mentega. Jangan uli semua sekali, memadai uli sebahagian yang mahu dibentuk. Seperti biskut yang mengandungi cornflakes/emping jagung, biskut mengandungi Nestum juga akan "keras" kerana ia menyerap kelembapan. Biar seluruh adunan agak lembik semasa anda mula membentuknya tetapi tambah sedikit tepung pada bahagian (mula-mula) itu.

* Bagi sesetengah ketuhar, suhu 160-170 C sudah memadai.

1 comment:

BelalangDewa said...

BD suka Nestum tapi tak pernah rasa biskut nestum. Bila nak bagi..?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...