6
1 ekor ayam, potong 4 @ 61 kpg asam gelugur
1/2 camt halba

750 ml santan (2 kelapa)
garam, gula secukupnya



Bahan A

3 camb pes cili

1 labu bawang besar

4 ulas bawang putih

3 cm halia

3 batang serai
3 cm kunyit hidup


Kisar A. Jerang dengan semua bahan lain sambil dikacau hingga ayam setengah masak.
Keluarkan ayam. Masak kuah hingga pekat sedikit. Ubah ayam ke bawah gril atau panggang atas bara api sambil renjiskan kuah tadi. Bila masak sempurna, bolehlah diangkat. Panaskan kuah seketika kemudian hidangkan dengan ayam.

Post a Comment

salam kak norz: thanks for sharing the recepi, boleh masuk menu utk berbuka diminggu depan, insyaAllah..

Salam Ramadhan dan Selamat Berpuasa Kak Norz..waaahh ayam percik mmbuka selera la pulak...Pagi2 dah tengok ni x tahan lah..Moga Kak Norz sentiasa ceria selalu di samping suami dan anak2 tersayang..

salam Ramadhan.hamba hari pertama posa dah percik ayam n ikan bawal.seronoknya lihat anak2 menjilat jari.rasanya esok nak cuba trifle le.terima kasih.

secangkir madu merah :
memang bagus masak special2 utk family, satu ibadah jua...

Ummi :
same to u, moga dirahmati Ilahi sekeluarga & sentiasa sihat utk menjalani ibadah berpuasa.

MAK TEH :
sama2 kasih. Mudah2an keluarga Mak Teh bahagia sepanjang hayat.

Mersik :
Bulan pose memang banyak godaan, hek hek

kak norz...

kalau pakai santan kotak 200 ml tu, cukup tak sekotak je. tambah air. jadi 750 ml.

atau 2 kotak tambah air??

macam mane ye sukatan dia.

terimakasih