10
Mungkin ramai sudah tahu bahawa mi segera mengandungi lapisan wax (sejenis lilin) yang akan mengambil masa 4-5 hari sebelum dapat dikeluarkan daripada sistem badan. Cara terbaik untuk mengelak daripada akibat buruk wax terhadap tubuh kita adalah dengan mengubah kaedah memasaknya. Ini juga akan menghalang MSG di dalam serbuk perencah bertukar dari segi struktur molekular menjadi bahan toksik.

Begini cara terbaik:
(1) Rebus mi dalam air mendidih.
(2) Bila mi kembang, sejat atau toskan ke dalam penapis.
(3) Dalam periuk dengan air mendidih yang baru, masukkan mi dan tutup api.
(4) Masukkan pula serbuk perencah, kacau dan sajikan.

*Kaedah ini biasa dilakukan untuk mi jenis 'goreng' atau tanpa kuah. Jika hendak tambah telur dan sayur, masukkan dalam air mendidih baru, sebelum mi.

:: Ramai yang berusia 18-24 tahun mendapat penyakit pancreatitis (bengkak atau jangkitan pada pancreas) kerana terlalu kerap makan mi segera. Elakkan memakan lebih daripada 3 kali seminggu ::

Post a Comment

tq... good to share info ni ngan bebudak kat umah.

tp mmg ramai yg suka makan ni kan norz?

Mak Su >>
U r welcome. Thanks to person yg emel to me, too.

Jun >>
Itu la pasal, convenient food tapi apa2 yg 'segera' selalu ada yg tak begitu baik utk kesihatan, kan? But most processed foods ada preservatives which are unavoidable...

Ha tu le,silap tfsir le gitu,ingt mee segera 2minit je kan..tp rupenye byk yg dtg mudarat tu ek..adehhh takotnye...

akak,

thanks so much atas info yang berguna. sometimes saya makan gak mi segera ni time tak selera nasi.

Sis-lin >>
Tu sebab ramai org suka buat mi sendiri, kan...kerja banyak la sikit tapi terjamin.

rafidah ahmad >>
Tq to kenalan akak yg sent emel tentang hal tu...perkara yg baik elok kita kongsi, kan?

terima kasih sis norz.anak2 suka sgt mee ni,tak tau nak cam mana..

Terima kasih atas info tersebut. Bila out station dgn rakan sekerja balik jauh mlm ke bilik sewa tu lah makanan yg kami pulun...Next time mungkin tidak !!!

Terima kasih atas perkongsian info berguna ni.. :D

Thank u for the info..dulu2 pun dh tahu org kata bahaya tp xjelaskan kenapa. Yang tahu jgn guna perencah dia. Now its a fact...its the mee itself..aduhhh.