17
Biskut Mentega yang dihias dengan Royal Icing pelbagai warna. Adunan biskut boleh dicampur serbuk koko untuk perisa coklat.

Manakala aising kuning dengan perisa lemon, hijau dengan pudina, biru dengan esen keladi, merah dengan strawberi.

Terpulang pada kreativiti masing-masing atau tema sesuatu majlis seperti ulangtahun, pertunangan, perkahwinan dll.

Resepi Royal Aising :
Pukul (kelajuan minima) 1 biji putih telur dan masukkan sedikit demi sedikit gula aising hingga adunan kental dan tidak mengalir bila disapu ke atas biskut.

Asingkan ke dalam mangkuk kecil dan letak sedikit warna.

Bila warna asas (base atau background) telah kering, picitkan aising hiasan di atasnya atau di sekeliling biskut.

Kepekatan atau consistency aising hiasan adalah lebih kental sedikit daripada aising base dan perlu dimasukkan ke dalam beg aising dengan nozzle atau muncung bentuk bulat.



Post a Comment

wah cntik nye biskut..klu mcm ni nk mkn pun sayang kan...

comel2nyer...sayang nak mkn nih...

Norz,
Sorry kerana agak lama menyepi. Kerja di tempat baru tak sama dengan yang lama. Internet di ofis baru sering bermasalah. Kerja pula banyak. Tapi blog Norz sentiasa dalam ingatan.

Salam kak, saya nak tanya sikit ni...picit aising tu selepas biskut dibakar atau sebelum biskut dibakar yer?

Sis-lin >>
Kanak2 mesti suka if ada motif dolls, kan?

Aishah@Ariffin@Aqil >>
Sesuai jugak buat hantaran jika dibuat besar sedikit.

Abang Putra >>
TQ kerana singgah. Bila nampak abg putra, mesti saya teringat yg saya belum pernah jejakkan kaki ke Sarawak...

Azie >>
Selepas biskut dibakar & biar sejuk atas redai. Ada juga bahagian design biskut daripada fondant atau sugarpaste kerana ia nampak lebih kemas (tak comot).

Ok..tqvm kak di atas jawapan kak norz tu. tq once again...:))

Ina...salam
Cantiknya biskut tu..geramnya menengoknya..yg handbag tu cutenya..mesti sedapkan

NORHAYATI BERAHIM >>

Tak sangka, sifu besar sudi singgah di sini. TQ.
Siapa suka biskut, mesti sedap tapi sebaik2nya adunan biskut tak begitu manis sebab hiasan aisingnya dah manis sangat...

Oooo cantiknya...

Pinggan tmpt letak biskut tuu..

Hik hik

kak..akak buat ke?
boleh order kah?
hehe

Salam,

Akak ada buat kelas ni tak?

banyak mane nak letak gula aising tu

akk blh tempah x..alor kite suke la...sgt comel..

you x de buat class for make these cookies with the decoration k?

you x de buat class for make these cookies with the decoration k?

Nak taye,, biskut tu tungu masak dulu kea ape?