21
Pernahkah anda menikmati sepiring telur sotong goreng kunyit? Sukar untuk menceritakan kesedapannya kerana dengan setiap kali kunyahan, telur sotong akan "cair" di dalam mulut...Ia diperap terlebih dulu dengan sedikit jintan manis, jintan putih, halba dan serbuk kunyit (untuk lebih 'asli', tumbuk kunyit segar bersama garam hingga lumat). Biar selama 1 jam.

Panaskan minyak, tumis bawang besar dan bawang putih cincang hingga wangi kemudian masukkan telur sotong tadi. Kacau dan tambah sedikit air. Bila telur masak, bolehlah diangkat. Memang seeeeedaaaap kalau disajikan dengan nasi, roti, capati atau naan. Tapi, ada satu masalah besar, hehe, mana nak beli telur sotong? (Lupa nak tanya kedai mamak kat Jitra ni, mana dia dapat supply...)

:: Boleh ganti dengan telur ikan tapi kesedapan tak sama ::

Post a Comment

aduh..sedapnya...
* mana nak beli telur sotong ni?atau mmg kna bli sotong dan keluarkan telurnya?

hish...sedpanyer..lerliuq...susah x nk dpt telur sotong tuh?

salam. first time komen, kalau kat Kelantan, telur sotong ni dibawa dari Thailand, kat pasar2 yang berhampiran dengan sempadan memang senang dapat (musim sotong bertelur) memang sedap kalau dimasak.

Kesian kak norz. Kalau dekat nak saya hantarkan kat rumah. Kat tempat saya ni kadang-kadang banyak sungguh telur sotong ni tapi saya kurang minat.Sebenarnya telur sotong ni ialah telur dari sotong yang bulat-bulat tu, bukan sotong biasa kita makan tu.

nampakmcm sedap tu... tapi tak pernah merasa telur sotong goreng ni.Mungkin kena cuba ni... cuma masalahnya nak cari teur sotong ni ler......

adeh akakk...
sedapnye...dpt sepiring mmg tak pandang lauk lain dah...

ish lapo n nak telur sotong uwaaa

Salam Kak Lina....
alamakk aiii... favorite saya telur sotong kunyit ni...
dulu2 masa belajar kat kulim, tiap-tiap minggu gi penang makan telur sotong kat restoran mamak...
kalo tak pun gerai kat pekan kulim.

kat sini, susah nak jumpa... ada jumpa sesekali kat Nasi Kandar Padang Kota, tapi tak sedap sangat macam kat penang!

iskkk... susah nak jumpa supply kat sini...

Gosh, there is so much effective material here!
Miami beach weather | design shoes | fringe dress

Pi market besaq aloq staq. Ada teloq sotong. Juai frozen 1peket 1 kilo

Brapa Rm tu 1 kilo

Brapa Rm tu 1 kilo

Kin ada jual...pm kin at 0192121505

Sy ada jual putrajaya Dan sekitar 0174501081

Alhamdulillah..dah cuba masak telur sotong hari ni. Beli dari kakak. Tq for sharing resepi. Bebila kelapangan jemput melawat blog saya pula ye

Sy ada jual telur sotong ni area jb..wasap sy 01112372887

Sy ada jual telur sotong ni area kuantan..watssp 0178337211

Ada sesiapa jual telur sotong di are KL atau Selangor... average order setiap minggu 50Kg... Please contact 0164406045