6
Bahan-bahan
300 g spageti
1 kg udang sederhana
1 biji lemon, perah
4 s/besar hirisan pasli
1 s/teh serbuk cili (flakes)
4 ulas bawang putih, ketuk
60 ml minyak
1 tin kecil anchovy fillets (bilis jeruk)
8 ulas bawang putih, cincang
Garam
Hirisan lemon

Cara membuat:1. Masak spageti dalam air mendidih bergaram dan berminyak hingga lembut.
2. Gaul udang, jus lemon, pasli, cili, bawang putih (ketuk), minyak dan garam.
3. Panaskan kuali atas api sederhana, masukkan campuran udang.
4. Masak 3 min atau hingga udang masak. Keluarkan udang dan bawang putih.
5. Perlahankan api, masukkan 60 ml minyak.
6. Bubuh anchovies, bawang putih dan kacau supaya anchovies hancur.
7. Toskan spageti, gaulkan dengan sos tadi.
8. Bubuh udang bergoreng dan kacau rata. Angkat dan taburkan pasli.


:: Spageti Olio menghias kulit buku Selera MMVitaoils. Sedap disajikan panas-panas. Anchovy fillets boleh dibeli di dalam tin di pasaraya besar, Cold Storage atau Hock Choon (sebelah Victoria Stn Jalan Ampang) ::

Post a Comment

Puo portare una forchetta, per piacere?

Opah De >>
Se mangiamo insieme, sarà molto migliore...
;-D

Aduhai ... apa yang digebangkan diatas tu ? hehehehehe

Wahai Kekanda Norz. Namamu telah terukir dalam Blog Abang Long.

Sila jawab sejujurnya.

TERIMA KASIH

dlm sibuk2 pun dah siap satu novel lagi.tahniah :)

Kak Norza, nak order novel tu satu. Dah siap novel baru keluar resepi spaghetti pulak ya! Errr... bahasa apa kat atas tu?

Abang Long >>
Nanti saya jawab, eik?

echah_syed >>
Syukur, menulis satu terapi minda yg menggembirakan...kerana ending gembira.

Azita >>
Tu bahasa Italy.
Opah De tanya, hulurkan garfu nak makan. Akak jawab, kalau makan sama2 lagi bagus. Ada translation on-line dan kita boleh belajar pelbagai bahasa...