5


Makanan Jepun yang paling terkenal adalah sushi. Namun ia dikatakan berasal dari China dan diperkenalkan di Jepun pada kurun ke-7. Ketika itu, ikan diperam dengan garam dan beras supaya tahan lama. Sushi menjadi kegemaran ramai kerana ia juga diperbuat daripada beras. Malah ikan peram juga seringkali menjadi bahan isiannya.

Terdapat pelbagai jenis sushi. Jenisnya bergantung pada isinya (bahan sumbat) dan bagaimana ia digulung. Ada yang nori di sebelah dalam, ada yang di luar. Ada juga yang disalut dengan telur udang. Sushi yang paling mahal tentulah yang menggunakan telur ikan yang paling sukar diperolehi.

Sushi ideal untuk yang berdiet (selagi tidak mengandungi terlalu banyak telur atau bahan berkolestrol tinggi). Selalunya, ia sangat rendah lemak dan berkhasiat. Sebanyak 7 hingga 9 keping hanya mempunyai 300-450 kalori. Protein dan lemak asid omega-3 datangnya daripada ikan. Sementara sayur-sayuran adalah sumber vitamin. Nori pula kaya dengan iodin. Manakala karbohidrat kompleks terkandung di dalam nasi.

:: Untuk resepi, sila klik ::

Post a Comment

shushi makanan kegemaran ank lin tu kak..klu g soping nmpk msti abs d pilih nye penuh 1 tray..lg2 yg ada salmon tu...

patik x pernah rase lg sushi ni..sedap ke?

Forum Perniagaan:

http://gem.socialgo.com/forum.html

Global Excellent Marketing Sdn Bhd(GEM) Golden Swiftlet / Walet Emas – Perunding, Pembangunan & Pengurusan Industri Sarang Burung Layang-layang (walet/walit), Pakar Rekabentuk Rumah Burung Layang-layang (walet/walit). -

http://gem.tl.my

Sertai GEM Community secara percuma. Satu tapak untuk para Usahawan - usahawan berkongsi-kongsi maklumat dan pendapat (Forum, Blog,Direktori, Iklan Percuma DLL) dalam bidang yang ceburi seperti Pertanian, Ternakan, Perikanan DLL.

http://gem.socialgo.com

Direktori Pertanian Malaysia – Himpunan Weblog Pertanian & Penternakan Malaysia –

http://pertanianmalaysia.blogspot.com

assalamualaikum puan...boleh saya nak dapatkan resepi sushi? sebab tiada link yang tertera.