Harmony Clean Flat Responsive WordPress Blog Theme

Biskut Berhias

9:26 AM norzailina 2 Comments Category :

Biskut Badam ini istimewa kerana hiasan di atasnya. Ia nampak saja rumit tetapi sebenarnya agak mudah jikalau anda tahu caranya. Dengan pengetahuan tentang penggunaan coklat cair dan aising royal, anda juga boleh membuat ratusan jenis biskut atau kek topping di masa akan datang.

Supaya biskut ini rangup, perkara paling penting ialah memastikan badam di dalamnya betul-betul masak. Cara memanggang badam di dalam ketuhar adalah dengan meratakan ia di dalam tin pembakar. Pastikan tiada badam yang tertindan. Gunakan api atas dan bawah pada suhu 200 C. Panaskan ketuhar terlebih dulu lebih kurang 10 minit.

Setelah lima minit memasukkan badam, kacau dengan senduk kayu. Ini untuk memastikan seluruh bahagian badam mendapat kepanasan yang sekata. Bakar atau panggang lagi sehingga kulit nipis di luar badam nampak sedikit merekah. Anda juga akan dapat menghidu bau badam yang sungguh wangi itu.

Untuk memudahkan, mungkin anda mahu membuang kulit badam terlebih dulu. Caranya adalah dengan mencelur di dalam air mendidih selama 2-3 minit. Kemudian letak badam di dalam air biasa (paip). Anda boleh mengupas kulitnya dengan mudah.

Dengan badam tanpa kulit, anda juga akan mendapati sangat mudah bila membakarnya. Anda boleh lihat sendiri, ia akan menjadi keperangan. Jika memanggang kacang hazel, ia akan nampak berminyak dan keperangan bila telah cukup masak. Anda juga boleh gunakan kacang jenis lain bagi menggantikan badam di dalam resipi ini.

Kaedah membuat biskut ini tidak memerlukan creaming method. Anda hanya perlu menggaul semua bahan hingga sebati dan menjadi doh. Sekiranya doh agak keras, ini bermakna tidak cukup mentega. Jika suka, anda boleh gunakan separuh mentega dan separuh lagi majerin. Jika majerin digantikan dengan lemak sayuran, biskut akan menjadi lebih rangup.

Bakar biskut hingga benar-benar masak dan keperangan dasarnya. Jika ia kurang ‘garing’, ia akan mudah lemau dan tidak rangup lagi. Biar biskut sejuk di atas redai. Alaskan bawah redai dengan kertas kalis minyak atau foil. Kemudian curahkan perlahan-lahan dengan coklat merah. Baki coklat akan menitis ke atas kertas dan anda boleh gunakan semula. Adalah lebih mudah jika anda gunakan kertas silikon sebagai pengalas.

Sesetengah ketuhar memerlukan suhu 180 C untuk membakar biskut. Manakala kek pula suhu 195-200 C. Jadi, ia bergantung pada jenis ketuhar dan berapa lama anda sudah menggunakannya. Bagi ketuhar berkipas dengan api atas dan bawah, anda perlu turunkan sebanyak 20 C. Jika suhu dalam resipi adalah 180 C, ini bermakna anda perlu gunakan suhu 160 C.

Untuk mencairkan sebarang jenis coklat, hiriskan kecil terlebih dulu. Letak di dalam mangkuk keluli atau tahan panas. Campurkan lemak sayuran. Kemudian letak mangkuk di dalam periuk berisi air mendidih perlahan. Kacau sebati. Teknik ini dinamakan double-boiler. Pastikan tiada air atau wap yang jatuh ke dalam coklat tadi kerana ia akan mengeras.

Bila salutan coklat sudah keras, bolehlah picitkan corak di atasnya dengan menggunakan aising royal. Jika anda membuat dengan sebiji putih telur, memadai dipukul dengan garfu sambil memasukkan gula tadi. Jika membuat banyak, gunakan pemutar elektrik pada tahap minima. Tambah gula sehingga anda mendapat aising yang pekat dan mudah dipicitkan ke atas biskut.

Setelah aising hiasan keras, anda boleh letak di dalam mangkuk kertas dan simpan di dalam bekas kedap udara. Pastikan anda melapik dengan kertas kalis minyak supaya corak kekal cantik dan tidak patah atau rosak. Cuba gunakan coklat warna hijau dengan aising kuning, contohnya, untuk mendapatkan kelainan. Semua terpulang pada kreativiti masing-masing.

Biskut Badam Berhias
300 gm tepung gandum }
2 sudu besar tepung jagung } ayak
70 gm gula aising }
2 sudu besar serbuk badam
140 gm mentega
40 gm lemak sayuran
80-100 gm badam panggang

Bahan hiasan
250 gm coklat merah jambu
2 sudu teh lemak sayuran

Bahan aising
1/2 biji putih telur
90-100 gm gula aising

Cara membuat
1. Satukan bahan ayak dengan serbuk badam.
2. Gaul dengan mentega dan lemak sayuran hingga menjadi doh.
3. Balutkan badam dan susun atas tin pembakar berlengser marjerin.
4. Bakar pada 175 C selama 20-25 minit atau hingga masak.
5. Biar sejuk kemudian letak atas redai. Curahkan coklat merah jambu menyalut seluruh biskut. Biar keras.
6. Hias dengan aising kemudian biar keras sebelum disimpan dalam bekas kedap udara.
7. Untuk hiasan: Cairkan coklat dan lemak sayuran di atas double-boiler.
8. Untuk aising: Pukul putih telur dengan garfu sambil masukkan sedikit demi sedikit gula. Bila campuran agak pekat, isikan ke dalam beg aising.


RELATED POSTS

2 comments