16












Ia comel, berhias cantik dan memikat selera. Apa lagi jika bukan kek cawan atau kek mangkuk? Sejak kebelakangan ini, ia sudah menjadi satu hidangan popular atau trend terutama di kota atau bandar besar. Malah setiap majlis tidak akan lengkap tanpa kehadiran kek-kek kecil yang juga dikenali dengan nama cuppies ini. Tetamu juga diberi kek cawan sebagai cenderahati untuk dibawa pulang.

Ramai surirumah menceburi bidang perniagaan dengan membekalkan kek seumpama ini kepada jiran-jiran, sahabat-handai dan saudara-mara. Ia menjadi tumpuan di majlis harijadi, pertunangan atau perkahwinan (sebagai hantaran). Terkini ia menjadi satu kemestian di mana-mana majlis pelancaran produk terbaru syarikat korporat. Ini adalah kerana hiasan di atas kek boleh diubahsuai mengikut kehendak atau citarasa pelanggan.

Ada beberapa saiz mangkuk kertas atau paper cups. Juga pelbagai corak dan warna. Apa yang paling penting adalah memastikan mangkuk kertas diletakkan ke dalam ‘patty tins’ yg sama saiz. Dengan cara ini sahaja bentuk kek akan kekal cantik semasa dibakar. Ada juga mangkuk kertas yang sudah dibentukkan dengan kertas keras dan boleh dibakar begitu saja (tanpa perlukan ‘patty tins’).

Jangan isikan adunan sehingga tiga suku penuh kerana kek akan menjadi sama rata dengan tepi keliling bila sudah masak. Ini merugikan kerana anda perlu membuang bahagian atasnya untuk menyapu aising. Jadi, sebaik-baiknya timbang setiap adunan (di dalam mangkuk kertas) supaya sama banyak. Jika tidak, ada kek yang akan penuh dan ada yang kurang. Bila kurang, anda terpaksa gunakan lebih banyak aising. Untuk acuan sederhana besar, sebanyak 44 gm sudah memadai.

Aising mentega yang digunakan di sini tidak manis. Ia tidak seperti aising mentega yang biasa. Rasanya yang lemak itu tidak menjemukan. Anda juga tidak perlu menggunakan gula aising yang banyak seperti membuat aising mentega yang popular (mentega campur gula aising). Jadi, lebih ramai orang yang akan gemarkan aising mentega susu. Aising atau krim ini sangat sesuai bagi menghias sebarang jenis kek.

Apakah ‘krimwell’? Tekstur dan warnanya adalah seperti lemak sayuran (vegetable shortening). Sama seperti tekstur marjerin tetapi berwarna kuning pucat. Ia tidak perlu diletakkan di dalam peti sejuk dan selalu dijual di dalam bekas plastik lutsinar yang bertutup kemas. Krimwell juga dikenali sebagai ‘creamwell’ dalam Bahasa Inggeris. Salah satu jenama lain yang popular adalah marvello (sekitar awal 1990-an).

Krimwell yang agak keputih-putihan memudahkan aising diwarnakan. Anda boleh gunakan warna biasa atau esen di dalam botol. Hanya beberapa titik diperlukan. Bila membahagikan aising, pastikan secukupnya saja kerana anda boleh menambah lagi jika perlu. Sekiranya gemarkan aising yang manis, boleh tambahkan gula aising.

Jangan gunakan mentega tulen (SCS, Fernleaf) untuk membuat aising kerana ia mudah cair. Pilihlah mentega (susu) yang bercampur dengan sayuran (kelapa sawit) seperti Butterblend, Buttercup. Ia lebih murah daripada mentega tulen namun baunya juga tidak sekuat atau seharum mentega tersebut.

Kekeliruan mungkin timbul dengan bahan Quick 75. Ia juga dikenali dengan nama ovalette. Diperbuat daripada sumber soya, Quick 75 atau ‘Sponge Cake Emulsifier’ mampu menggebukan kek. Selain itu, pastikan telur bersaiz besar (Gred A) serta masih baru. Telur lama kehilangan faktor yang dapat membuat kek lebih ringan dan ‘cair’ di dalam mulut.

Paling penting untuk diingati adalah semasa membakar kek. Jangan atur kek dalam susunan empatsegi mengikut bentuk tin pembakar. Ini akan membuat kek di bahagian ‘belakang’ dan ‘tepi’ berdekatan dinding oven mengembang dengan cepat. Suhu di situ lebih panas. Adunan mungkin melimpah keluar daripada mangkuk kertas dan ini merosakkan atau mencomotkan kek kerana ia akan melekat pada bahagian tepinya.

Susun mangkuk kertas dalam bentuk membulat atau gunakan tin pembakar bulat seperti tudung periuk. Elakkan menggunakan loyang kerana bahagian keliling yang tinggi melambatkan proses membakar. Selalu pusingkan bahagian belakang ke sebelah hadapan bila kek sudah separuh masak.

Jika mahu menggunakan kipas dalaman dan kepanasan atas dan bawah semasa membakar, turunkan suhu kepada 160 C-170 C. Ketepatan suhu bergantung pada ketuhar masing-masing, berapa lama digunakan dan jenama. Ketuhar yang lebih canggih dan mahal tentukan mempunyai kepanasan dalaman yang lebih sekata. Manakala ketuhar yang menggunakan gas kadangkala membuat kek berbau kurang enak.

Untuk mendapatkan corak yang diinginkan, lakarkan terlebih dulu di atas kertas. Tandakan warna-warna yang anda inginkan. Isikan ke dalam beg aising dengan nozzle yang sesuai. Misalnya, bentuk bintang pecah 5 atau 8, bentuk daun (yang boleh menjadi kelopak bunga matahari) atau bentuk bergerigi sebelah (yang boleh menjadi corak pada tepi bakul).

KEK CAWAN
(Menghasilkan anggaran 25 biji kek cawan.)

Bahan-bahannya
250 gm mentega
230 gm gula kastor
2 camca teh Quick 75
4 biji telur Gred A
270 gm tepung serbaguna } diayak
1 camca teh serbuk penaik }
60 gm susu pekat
2 camca besar susu segar/cair
1 camca teh vanila

Hiasan
Aising mentega susu biasa
Aising mentega oren/ungu
Mawar kecil (merah muda)
Parutan coklat

Cara membuatnya
1. Putar mentega, gula dan Quick 75 hingga gebu.
2. Masukkan sebiji demi sebiji telur, pukul sebati setiap kali.
3. Campurkan bahan ayak, kacau rata.
4. Bubuh susu pekat, susu cair dan vanila.
5. Bila sebati, timbang sebanyak 44 gm untuk setiap cawan kek (saiz sederhana).
6. Bakar pada 190 C selama 20-25 minit atau hingga masak.
7. Biar kek sejuk sebelum dihias ikut suka.


AISING MENTEGA SUSU
(cukup untuk menghias kek cawan di atas)

Bahan-bahannya
125 gm mentega (bukan mentega tulen/pure)
125 gm krimwell
100 gm susu pekat
20 gm gula aising, diayak
1/2 camca teh vanila
Pewarna oren, ungu, merah dll

Untuk aising coklat (dipukul sekali dalam langkah 1)
15 gm serbuk koko, diayak
1 camca besar susu cair

Cara membuatnya
1. Pukul semua bahan dengan pemutar elektrik.
2. Pastikan berhenti sekali-sekali dan kacau dengan spatula supaya semuanya sebati.
3. Bila kembang, pucat dan gebu, bahagikan mengikut warna yang dikehendaki.
4. Sapukan kek dengan aising kemudian hiaskan mengikut citarasa masing-masing.


Post a Comment

Wahh.. sedapnya.

Inilah yg dikatakan, sedap mata memandang. Sedap lagi mulut mengunyah.

Teringat majlis hr tu bila kita dengan malu2nya menghabiskan 3 biji kek cawan. Itu baru malu2, belum lagi tak malu2.. kekek..

Oh, sebenarnya sy mmg peminat kek tegar. Kalau jumpa kek..sebarang jenis kek, auwww... "Kekless" gitu hik hik

Salam K.Lina,

I really love this entry. Kalau dlm resepi biasa2 tu x ada citer pjg lebar. Cara, bahan, do & don't, etc semua di ulas dgn detail oleh K.Lina. Ianya amat penting esp utk yg amatur mcm intan ni. Bereksperimen sekadar nak menjamu anak tekak suami, anak2 & diri sendiri.

Thanks a lot sis!

~hugs & kisses~

Intan... sis norz memang penuh dengan informasi tau... tanya je apa soalan pun sure akan dijawab dengan penuh kesungguhan :)

Thanks sis norz :)

sis... boleh sis cadangkan butter yg sesuai pada e sebab mgu depan bro inlaw nak kawin, e plan nak buatkan wedding kek utk dia :) Kek stand dah beli... takut tak jadi buat je :-S

* resepi kek cawan ni e blh guna sebagai kek biasa tak?

Thanks ya sis...

mersik >>
Ada2 aje kor ni...kekless pulak dahh, sabor aje akak. Senang ler nanti besday, akak tahu dah apa nak bagi, ahaks.

intan rosnitta >>
U r welcome. Artikel tu pernah appear dlm Kosmo (every friday ada ruangan masakan yg akak kelolakan). Selamat mencuba.. mmg seronok menghias kek2 comei tu.

umi_e >>
e, butter yg sesuai adalah Buttercup or Butterblend kerana tidak mudah 'cair' atau berminyak bila terkena panas (terlalu panas tak boleh la, for eg bawah terik matahari). Butter yg cheaper sikit harganya. Resipi kek cawan memang boleh guna untuk kek biasa. Alas tin kek dengan kertas kalis minyak & lengser dengan marjerin.

sis norz, thanks! Kalau butterblend atau buttercup memang saya gunakan :)

* Wedding kek adik ipar tu nanti saya nak guna resepi kak norz ni lah :)

Salam hormat buat kekandaku sayang. Rasa macam nak buat bisnes kek ...

Sudah ada ulasan ... ops, bukan tentang kek ... uhuuuu

kaknorz pinjam tewopong jap *amik teleskop*

eeeeeee CC mu comey2 belaka,

sedapnyaaa!
wajib try ni..!

=)

akum kak
saya nak wat blueberry cake tok wedding kawan
sy ni budak br nak blajar
better sponge cake to kte wat palin n tgh kite ltak blueberry filling atau ms wat sponge cake tu kite letak ckt bluberry flavor???
n untuk buttercream yg x cepat cair, sesuai tok hiasan wedding, blh gune resepi mane ye kak???
tlg eh kak.hehehe

salam,
saya cuba wat resepi ni.mmg sedap dan gebu tapi kenape ye cupcakenya jadi ekang di bahagian tepi kek.harap chef dapat membantu.tq.

Salam sis..saya dah lama xpaham pasal kriwell ni..krimwell ni sama ke dengan krim putar atau krimwell ni same dgn shortenig?klu krimwell yg halal biasanya krimwell jenama ape?akak ade x pic contoh untuk krimwell yg belum dibuka..kalau boleh saya nak tengok bagaimana rupa luarannya..saya baru nk berjinak2 dalam nk membuat kek ni..harap akak dpt membantu..thans..

nisah_asparagus@yahoo.com.my