29

Dari jam 7.00 pagi Isnin 21/01/08 hingga 12.00 tghari Selasa 22/01/08, saya menghantar mesej ke 100 blogspot/blogsome/blogdrive yg mempunyai msjbox/chatbox/shoutmix. Blog tersebut dipilih secara random. Contohnya, saya ke blog A, tinggalkan mesej, pilih link ke blog B di situ, tinggalkan mesej, klik pula link ke blog C dan begitulah seterusnya. Ertinya, itulah kali pertama saya ziarah ke blog mereka.

Saya pastikan terlebih dulu entries terkini blogger itu. Jika sudah lama tak update, saya tak letak mesej. Jadi, bolehlah dikatakan bahawa survey ini 'hampir tepat'. Kebarangkalian seseorang blogger update adalah seminggu sekali. Survey ini telah berlangsung selama 6 hari. Ia juga merangkumi bloggers dari Jepun, Germany, France, Taiwan, Hong Kong dll.

Antara tujuan survey ini adalah untuk mengetahui:

Berapa ramai bloggers akan respon?
Seramai 53 org drpd 100, bermakna 53%.

Berapa lama masa yg diambil untuk respon:
Dlm masa 5 jam:
(1) geina.blogspot.com
(2) mochitsuki.blogspot.com
(3) edazman.blogspot.com
(4) mindheartbodysoul.blogspot.com
(5) fikraa.blogspot.com
(6) wanie-205.blogspot.com
(7) ismnanie1651.blogspot.com
(8) flowerpower7879.blogspot.com
(9) nurainsteps.blogspot.com
(10) lee1972.blogspot.com

Antara 5-12 jam:
(1) axa87.blogspot.com
(2) cerita-nini.blogspot.com
(3) faridahsalims.blogspot.com
(4) dee83.blogspot.com
(5) tokotaku-ngalam.blogspot.com
(6) ainafarhana.blogspot.com
(7) belladonna111.blogspot.com
(8) cheezzycheese.blogspot.com
(9) razzila.blogspot.com
(10) adikaismail.blogspot.com
(11) irwanzulkefli.blogspot.com
(12) ituakujiya.blogdrive.com
(13) kualasimpang.blogspot.com
(14) alkiram.net/salam
(15) dianarahmano.blogspot.com
(16) selengetol.blogspot.com
(17) akunoi.blogdrive.com
(18) periukbelanga.jugem.jp

Antara 12-24 jam:
(1) kehidupanseorangaku.blogspot.com
(2) rynamentariterindah.blogspot.com
(3) shaq-shaq.blogspot.com
(4) noruleroselan.blogspot.com
(5) blogduit.blogspot.com
(6) dreamofbeingtheothersideofme.blogspot.com
(7) symphonyjuezura.blogspot.com
(8) aimandanialafiz.blogspot.com
(9) ezadahmad.blogspot.com
(10) jayzzie.blogspot.com

Respon Rabu:
(1) ibnuumar.blogspot.com
(2) zalehayusof.blogspot.com
(3) wahdisblog.blogspot.com
(4) kitchensstories.blogspot.com

Respon Khamis:
(1) abuafham.blogspot.com
(2) alamsetia.com
(3) vanillaesen.blogspot.com
(4) notadiari.blogspot.com
(5) kuncup.blogdrive.com

Respon Jumaat:
(1) pipotshistory.blogspot.com
(2) ggjamal.blogspot.com
(3) qish.blogspot.com

Respon Sabtu:
(1) nevekiara.blogspot.com
(2) nadspov.blogspot.com
(3) boy-muslim.blogspot.com

Berapa yg jadi penziarah tetap ke blog saya?
Ada 5 yg menziarah lebih daripada 3 kali.

Adakah penziarah baru datang ke blog?
Ada 6 penziarah baru (dpt link saya dari blog yg mereka lawati).

Adakah blogger yg saya ‘nampak’ di blog org lain TAPI tak balas mesej saya?
Ada.

Jadi, apakah kesimpulannya?
* Hanya kira-kira 50% bloggers yg anda kunjungi akan respons
* Hanya 5% drpd mereka akan jadi penziarah tetap
* Kebanyakan pemilik blogspot adalah wanita
* Yg paling ramai respon adalah wanita

Post a Comment

nuat survey rupanya.. :D

p/s : anyway just nak bgtau i dah lawat blog u lepas i baca ur msg on my msg blog iaitu pada hari isnin (21 jan), tapi i X bole nak reply ur msg sbb msg box u X dpt nak display.. ;D

wah.. rajin sungguh buat survey ni ek?
hehehe.. kire kite termasuk dalam golongan yg x reply tu ek?
x sempat nak reply mase tu.. bz ngan exam ;)

miss nad >>
I dah take into consideration hal2 sebegitu. Jadi, conclusion survey ni termaktub utk penziarah yg tinggalkan mesej. Mungkin ramai lagi yg seperti u. Anyways, thank u very much for yr response. Have a nice day!

hannan >>
Survey tu just for fun, utk redakan persoalan dlm kepala about 'strangers' yg tinggalkan mesej dlm box. Tak termasuk the regular bloggers yg familiar with me.

Dalam sibuk melayan peminat,mengendali demo masak,mengedit novel...sempat buat survey lg tu...dasyat betul..tabik la..

hebat ..mmg hebat novelis ni..dlm bzbzbzbz tu sempat jugak buat survey blogging...cayalah norz...


ni tgh kumpul info buat novel baru ke ni?

good job norz.

nway..mmg wanita commited dan lebih 'respon'sible...hehehee

nway..mmg wanita commited dan lebih 'respon'sible...hehehee

weehh..norz...
habaq mai napa hang tak mai blog sapa...
heee,,,hheeee

natrah >>
The survey gave me just the correct dose of excitement, hehe. It was worthwhile, considering ada juga blogger yg selalu saya nampak at this particular blog (yg saya selalu pergi), tak balas mesej saya....

unclej >>
Tq.
I actually needed to do "something different" from my ordinary day-to-day schedule. Quite interesting findings... about people yg kita tegur with good intentions/wishes but refused to acknowledge us. Well, that might be a bitter side of blogging, hihi.

muadzlife >>
I agree with u becos ramai juga blog kepunyaan lelaki yg akak pergi, about 30 out of 100 tu. Yg respons x sampai 11, kut..

fadzilsalleh >>
Survey ni utk blog yg saya tak pernah pergi langsung. Maknanya, mereka tak kenal saya begitu juga sebaliknya. Baru la kita tahu samada blogger akan ziarah blog yg pertama kali dtg ke blog dia atau tak...

Geng yg dah biasa, pattern dia, letak mesej pagi, ptg mesti dah balas ziarah. Paling kurang pun 3 hari mesti ziarah, kann? Ada yg sgt rajin, sehari 3X berbalas mesej, dah masuk kategori "kamcing" hehe.

Satu survey yg hebat!~ & memerlukan kegigihan jugak. ahha..

wa..saya termasuk golongan 5 jam la..haha..

You really made an effort to conduct this survey. Tapi elok gak kan, at least you know more about those yang visit your blog.

Waa.. canggih.. canggih.. pas ni nak wat style baru aa.. gii dulu blog akak.. pas tu ckp.. sekian2 hb dan tarikh nk dtg singgah..

cam wat appointment2 laa gitu.. kekekeke

Bley ka ?

hehehe i tried to get back to you as soon as i could.. tapi mmg betullah tuh..overally..dalam seminggu sekali atau due kali saje update...hehe kreatif la survey nih~!

bagus survey nie...sekurang2nye kita tahu respon bloggers. sy ni agak 'lazy' meninggalkan respon di blog samada di shoutbox atau ruangan comment. tp sejak menjak ni agak rajin skit. i like to visit ur blog coz it's frequently updated

muzem >>
Betul, sebab byk juga blog xde tempat tinggal mesej. So, kena lompat & cari lagi yg sesuai... resultsnya agak 'memeranjatkan'. Saya berharap 70% come back tapi hanya 50%...

faizabelle79 >>
Thanks a lot for participating walhal tak tahu pun ia untuk survey, kan? Attitude yg bagus, kerana menegur sesiapa yg dtg bertamu di dalam blog...

mamafami >>
It was just for fun. Masa hantar tu jenuh jugak nak cari the 'perfect' stranger but the waiting (who came back) was interesting...

mersik >>
Datang la anytime, 'pintu' sentiasa terbuka...ehem, kalau nak jumpa kat luar baru la kena buat appointment...Pesta Buku ni nanti mersik dah ada 'kerusi' sendiri, akak kena pi 'melawat' la pulak. Hehe, mesti x sabar nak berPesta gitu.

cik bawang >>
Something obvious, kan? Usahlah kita ambil mudah org2 yg dtg singgah kat blog kita sebab mereka korbankan at least 1 minute nak tulis mesej...kena fikir kata2 lagi tu.. sama2 la kita menghargai, kan? Kecuali la yg berniat tak baik atau ada 'muslihat' lain di sebalik kemanisan kata2...

anizyn >>
Tq v much for visiting. I try to give varieties in my blog, to share my interests atau apa2 yg mungkin mengujakan penziarah. We try to share our ups-n-downs regarding life, kan...semoga bermanfaat, jika tidak pada ramai, pada sekurang2nya seorang..

wau..rajin sungguh buat survey...
bagus sekali idea ni kann..
seronok tenguk telatah blogger...

waaahhhh rajinnya k.norz wat survey ya!!...sibuk pun masih ada masa lagiii