23
Kita berteduh di daerah nostalgia. Merindukan yg telah pergi. Mengandaikan yg telah tiada. Menunggu yg akan menjelma. Kita adalah watak2 dalam sandiwara hidup. Memungkinkan yg tidak terjadi. Memilih yg telah ditetapkan sejak azali. Menanti yg mungkin kembali...Buat pertama kalinya dlm sejarah, istimewa buat bloggers yg sering menghiburkan saya di daerah siber ini, dan buat mereka yg rajin singgah tetapi tidak menyapa...tataplah foto2 yg, saya kira, sangat eksklusif ini...
Masa ni, kita baru setahun lebih. Pakai gaun bunga2 ngan riben besar ikat di belakang. Rambut kita paras telinga. Tu posing depan rumah mak sedara yg sambut besday cousin kita. Zaman tu pun ada kek yg ada aising, tauu? Klasik betul bangku kayu kat belakang tuu...

Umur kita 2 tahun. Masa ni nak pergi berkelah kat tepi sungai dgn kengkawan abah & mak. Pakaian kita memang ala2 lelaki pasal kita rimas pakai gaun2. Mak cerita, kita kecik2 memang degil, tengok aje la muka tuu...! Jangan cari pasal!!

Pada usia 3 tahun. Kita macam budak lelaki tapi gaya budak perempuan. Ibu jahitkan 'bikini' dengan baki kain yg buat baju dia (standard la zaman tuu..errkks!). Muka kita macam marah aje mungkin sebab panas & abah kita lambat sangat nak adjust2 kamera tuu...
Pada usia 5 tahun, kita suka main pondok2, langkah pertama jadi selebriti chef, haha, bahan2 utama pasir (nasi), daun2 (sayur) & bunga2 merah (cili); kita tak geng budak2 lelaki yg suka main konda-kondi; perhatikan tape-recorder milik abah, radio & kipas antik.
Di hadapan rumah sewa. 7 New Cartergate St, Grimsby; kita dengan teddy (dikenali sekarang sebagai Papa Bear, hehe...), dengan harga 30 pound (masa tu banyak, wehh!). Berbaloi sebab masih utuh sehingga ke anak cucu...

Di perkarangan Regent's Mosque, London. Mekar mawar begitu indah. Taman pengubat hati yg gundah. Pelbagai rona merah. Haruman memaut kasih tak sudah...

Mengabadikan kenangan di pintu pagar Nottingham University. Dinginnya musim sejuk mencucuk ke tulang, tiada daun di pokok larch untuk dibilang, mentari bagaikan telah hilang, namun semangat cukuplah gemilang...
Bersama NY di Hunstanton Beach, Kings Lynn. Pantainya sangat landai. Taman berlandskap indah sepanjang tepian laluan, sejauh mata memandang. Udara sesekali dingin walaupun pada bulan September (penghujung musim luruh). Langit kelabu menjadi saksi bisu...

Post a Comment

wah layan nostalagia jugak..dah berjangkit pulok...

suka tgk gambar no3 tu..seksi giler!! uish..pakai bikini tu...

gambar umur 5 thn tu..posing maut! cute eh....no wonder jadik selebriti sekarang ni...hehehe

uiks..deri dulu rockres habis tu...misai Dato K lagi...patut ler norz jatuh hati...ahaks!

good entry norz..mengimbau kenangan silam..tiada yg lama takkan ada yg baru...

cutenyerr hg norz ku..a'ah muka marah jer cembeng..panas ekk??

bikini tu bole bw gi PD nnt..jeng jeng..


yg bwh tu..hg ngn saper??

pak enggkuu ker??

unclej >>
Sesekali layan foto hitam-putih. The younger generation mungkin tak tau macamana hidup zaman tu. The best thing is, budak2 selamat berjalan ke sana ke mari tanpa rasa takut. Deri perkenalkan style misai tu terlebih dulu sebelum DK diangkat jadi ikon. Haha.

Those were the days...

echah_syed >>
Kreatif gak org dedolu. Zaman skrg bikini boleh pi beli kat kedai. Bawak pi PD gerenti "menarik", hehe.

Lorr, x cam ke misai tu? Saper lagi kalau bukan dia? Mana ku ader bf lain? Ooppsss...hihi.

Kak lina..cutenya yg masa age 3 tahun tu....walau pun "masam" je muka tapi comey...tu jam dah ada pipi "teluq" laa...Masa umur 5 taun tu lagi leer pp teluq dak nampak, senyum pun masa tu dah ala2 celebrity chef..ahakss!!!

seronoknye hidup kalau banyak nostalgia yang boleh dikenang. malanglah bagi orang yang tak banyak perkara yang boleh dikenang... macam saya

norz...alala..comeinyer..jun dulu2 x merasa la pkai bikini tu..hikks!
amboi cik abe norz..sluar tu, cam Nash lefthanded ..hehhhe. romantika d'amour...

mat gebu >>
Adoi laa, pipi telur mmg trademark yg tak dpt dipisahkan lagi, hehe. Muka camni senang nak "naik" menggebu. Kalau jumpa budak kecil mcm Norz tu, akak nak cubit & menyakat dia, biar dia nanes. Geramm.

duniabudin >>
Jangan pandang negatif pada suasana lampau yg melingkari hidup. Pandanglah ke depan dgn positif dan ukirkanlah kenangan tika ini. Sedekad dari sekarang, anda pasti akan nikmati nostalgia itu...

jun >>
Rocker yg tak pandai main gitar, hihi...Norz anak sulong, so, emak bagi sepenuh attention. Nak try buatkan & bagi semua mende. Malah dia paling suka mekapkan kita...uishh! Jadi bahan eksprimen la pulak.

Salam Kak Norz,

Untuk abang Budin.. usah lah Bro bersedih.. ni Kasawari datang nak berduet dengan Kak Norz untuk Abang Budin.. he he..

Kak Norz.. satu entri yang menarik.. leh berjangkit nanti kang kat blog Kasawari (UncleJ mesti iri hati tu.. dah ler modal hindustan Kasawari baik punya cilok)..

Setiap kenangan yang lama, pasti jika diingatkan semula tentu seronok kan.. tak kira la.. yang elok atau yang tak elok.. tentunya pengalaman semalam kita jadikan sandaran untuk tingkatkan lagi urusan hidup kita ini kan..

Satu entri yang baik sekali dikongsikan di sini..

norz.. sy teringat zaman kanak² sy tiap kali musim getah gugur...yg nampak ranting je...bau getah daun muda, bau daun kering dibakar setiap petang....

norz... walau bagaimana hidup kita masa tu, kenangan tu ttp manis.

Seperti yg diminta oleh Shai:

BUBUR ASYURA (versi potong)

900 g tepung beras
1.5 kg santan
125 g kacang tanah – direbus lembut, buang kulit
125 g kacang kuda – direbus lembut, buang kulit
300 g pisang abu – cincang
300 g keledek – dicincang
125 g kacang merah – direbus
125 g kacang hijau – direbus
500 g gula pasir (boleh kurangkan jika tak suka manis)
250 g gula merah
1/2 tin jagung dlm tin (bukan jenis krim, buang airnya)
Garam secukupnya

Cara membuat
1. Bancuh tepung beras dengan santan. Tapiskan ke dalam kuali/periuk.
2. Kacau atas api perlahan hingga mendidih.
3. Masukkan keledek, pisang, semua kekacang, jagung, gula dan garam.
4. Kacau hingga pekat dan berkilat.
5. Ratakan di dalam acuan/loyang yg dialas dengan daun pisang.
6. Biar sejuk baru dipotong.

• Kalau jenis Terengganu ada campuran rempah kurma campur rempah kari.

kasawari >>
Yg penting, kita ingat asal-usul. Dan orang2 yg telah tiada waktu kita dewasa nii...

Tak sabar nak nengok foto Kasawari masa kecil pulak...cepat, dikk! Hehe. Apa kata Ammar & Aiman nanti, agaknya?

jie >>
Memang memori lama sungguh terkesan dlm jiwa setiap di antara kita. Semuanya seakan-akan bergabung membentuk siapa diri kita yg sebenar hari ini. Keinsafan kita pada mereka yg bersama kita waktu tu..dan mereka yg bersama kita sekarang..!!

waaa...mengimbas kenangan lalu..best2 dapat tengok muka comei..

sah lepas ni berjangkit virus nostalgia rasanya sebab lawa dah banyak koleksi nostalgia...hahha budin dah tengok sebahagiannya!Budin..jgnlah bersedih semua yg sedang kita lalu sekarang akan menjadi nostalgia juga.misalnya kita berblog ni kan jadi kenangan manis bila berada di umah orang tua Bedong nanti!! kahkahkah!To Norz..cik abang awak tu manten je muka mcm dolu dolu gak ye...

wah wah Norz... ahhaha.. besar betul teddy bear tu! camner u buat balik mesia ek? send ngan kargo ker? hehehe..

siap dating tepi pantai tu.. jiwang karat abis aaa.. patut la tulis novel cinta x abis2 ni... :)

p/s - at least walaupon dibuat dari lebihan kain2.. Norz ade jugak bikini.. kite kecik2 sampai skarang pon x pernah ade bikini tau!

salam asyura kaknorz, waaaa comeynya gambo si kecik tu arrr.. tp yg paling faveret gambo budak lelaki tu.. tingat lak ceta pak pandir modern.. sib bik mak-ayah kaknorz tak letak pesen rambut burung unta tu kan -ahak-

ampon

p/s 28feb-2mac tu pesta buku kan??? ALAF sponsor ka??? nak gak golek2 ngan kaknorz ;)

azisazahar >>
Budak2 mmg comei, ekekehh. Bila dia start nanes, hah, baru x comei..tq krn sudi singgah.

tirai hidup >>
Jgn la sebut2 Rumah Org2 Tua Bedong tu, kesian ku dengar. Belum terlambat utk cipta kenangan baru, kan??

hannan >>
Biar betul, HAHAHA!! Memang la u takde bikini smp skrg...swimming trunks pun xleh pakai kat Moscow. Beku nanti. U certainly know how to make people laugh!

nina suria >>
Yup, Book Fair. Pergi dgn Alaf 21. For first time bukan LeApple yg sponsor, blh rileks sket. Kalau x, adoi, terkejar2 nak ke market, Supasave...Wehh, jom laa golek sama2.

seronok mengimbau kenangan lalu...
sambung le lagi entry camni kak..'heheeee

Salam kak norz..lama x jenguk sini..bz sikit kat ofis..Hehe..suka tengok gmbar nostalgia kak norz dr kecik sampai ke besar comeiinyyaaa..itu jam kalu ada TV3 ke mst dah jadi pelakon iklan susu ke, kiko ke, ubat gigi kodomo lion ke...hehehe...(*mst puas kak norz selongkar almari ek..)

wahh nostalgia nya...rindu UK tak? i miss uk