22
Teratai lazuardi menawan kalbu di celah-celah kehijauan dedaunnya yg terapung-apung di atas permukaan kolam. Cerah kuning tengahnya bagaikan mentari bersinar gemilang di dada langit yg membiru. Tatkala bayu berhembus lembut, tangkainya menari-nari dalam irama sepi. Mencipta nuansa paling mengasyikkan pada bebayang senja yg kian berlabuh.

Cempaka berkelopak lima, mekar sejambak di halaman, merenjis warna kemerahan pada rimbunan hijau pohonnya. Jingga tengahnya bagaikan calitan pelukis jua. Kelopak lembut ibarat baldu, masih basah dek embun pagi, sungguh indah walau tiada harum mewangi. Sekadar nikmat pada mata yang memerhati...

Post a Comment

syahdunyer..ni yg aku alergic ni :p

~ hg mmg bestlaa..

~ caiyoolaaa !!

You are gifted!..best nye if I could write like you....definitely I'll come again utk menikmati bahasa yg puitis itu...hehehe

merawat hati yang sedang rawan....

caiyuk caiyuk ...!

combi *wink*

Manis sungguh kata mu...kak lina itu munga, kunajeli tanam sendili kaaa?...Itu telatai manyakk cun...waa pun ala tanam, lalam pasu busat...tapi waa kutip lekat longkang sajeee!!!....

cempaka itu indah..harum menawan kalbu..
..dan teratai itu menggamit hati..
mengenang rindu pada dia yang
entah dimana..
kerana teratai tanda kasih tercipta..
kerana cempaka tanda kasih
bersemi..

:)

Wowww.. this is really soothing to read :) . Lovely!

same here..very soothing and romantic..lovely pics!! keep on writing, maam'...and keep cookin'

echah_syed >>
Hang pun okey apa...semerah darah yg mengalir...sesuci embun pagi... kata2 kdg2 lahir dr perasaan.

natrah >>
Tq krn appreciate the words. I am hoping that the 'feel' reaches everyone...

muadzlife >>
Bunyi mcm tgh frust aje? Hehe.
Kena letak foto daun2 berguguran..

mat gebu >>
Teratai tu kat Street Mall, Cyberjaya. Cempaka betul2 kat depan rumah, seberang jalan kecil (housing area ni). Sib baik ambik gambar cepat sebab 2-3 hari lepas tu, ada sorang meenachi bawak pisau pergi potong sejambak, selamba derk aje. X sempat akak nak jeritkan pasal tergamam...!! Lagipun dia bawak pisau, satgi jadi apa2. Kalau nak ambik pun, jangan la sampai satu jambak, tinggal togel aje pokok tu. Kita bela sampai besar, dia main ambik mcm tu...ader la jugak "org" mcm ni!!

mrs.sheikh >>
Hebatz! Bravo...teruskan. Buat n3 mcm tu kat blog...akak pi komen, hehe. U r getting somewhere, gal!

hannan >>
Tq. Its a pleasure seeing u here..!

anizyn >>
Thanks for the wonderful wishes.
Great articles in yr blog, too! Very informative. Keep them coming, k?

Insiden petik bunga tu buat kan mat ingat kejadian kan rumah moyang sedara mat, sorang budak tu petik bunga raya depan halaman rumah tok nyang, balik rumah budak tu meracau2 tak tentu hala sambil sebut nama satu "nenek" nihh!!....Sah2 Tok Nyang tu (arwah dahh) ada "sesuatu" kan....Orang dok bandar pun ada perangai mcm tu yeaa...tak da baca punya org!!!

Apabila gambaran dan kata kata bersatu Kak Norz.. buat diriku lena di sini.. alahaiii... bila lah nak pandai menulis ni... he he

lukis CAD retilah.. tak gitu Bro Deri.. he he

hanieliza >>
Kalau 12 resepi utk 4 hari, bermakna satu hari 3 resepi ke?
Mula jam 10 pagi-2 ptg (4 jam) utk hands-on satu group 4 org (5 groups).

Kalau ikut pakej sehari 3 resepi x RM1K, ertinya 12 resepi = RM4K.

Kalau ikut resepi, 1 X RM400,
ertinya 12 resepi = RM4,800.

Saya cadangkan u charge RM4,500 utk pakej keseluruhan 12 resepi selama 4 hari.

Utk helper, maybe RM500 per session, total RM2K (4 sessions).

Hrp dpt membantu. This is just a guide-line. Boleh compare dgn other chef's ideas..

Norz, teratai tu "telipok" ke norz? Saya ade yang kaler purple, nnt sy publish....kalau teratai = seroja...warna pink.

Saya ingat ini telipok, beza dgn teratai, telipok daunnya dipermukaan air, teratai tumbuh tegak berbatang keras...betul kan kalau sy salah norz...sebab saya ni bukan pandai pun


cempaka tu cantik kena pula dengan bahasa dan ayat norz...mengebu2...

Assalamualaikum..
terimakasih atas panduan yg diberikan..
kalau jadi nanti kkliza akan maklumkan lagi..

jie >>
Kat sini ada foto purple + yellow teratai (daun yg nampak tu, belongs to kiambang). I pun tak sure till u mentioned. Kalau tak silap, telipok banyak yg keputih-putihan. Teratai pula mcm2 colours. Dlm B.Inggeris hanya dikenali as water-lily. Aha! Melayu kaya dgn istilah..
http://www.flickr.com/photos/unsunghero/5797568/

mat gebu >>
Len kali tulis kat bunga tu:
JANGAN PETIK.
Hehe.

kasawari >>
Pandai la tuu, cuma kasi FEEL sket lagi...lama2 ok laa, ekekehh.