16
Kisah benar ~ Pengalaman gembira & duka:
Dua minggu lepas, seorang bapa memakir keretanya di hadapan sebuah Medical Centre di taman perumahan berdekatan rumah saya. Oleh kerana isterinya hendak bersalin (anak ketiga; last sekali bersalin 16 tahun lalu!), tentulah rasa excited sangat. Jadi, dalam keadaan terburu-buru tu, terlupa pasal lap-top di dalam but kereta. Mungkin waktu tu baru sekitar 9-10 malam. Dah selamat segalanya, dia turun ke kereta dan mendapati cermin tingkap dipecahkan orang! Bukan setakat lap-top kena curi, dompet dengan duit sebanyak RM6 ribu (dalam kompartmen depan) juga lesap...! Jika diperhatikan dari sudut lain, gembira dapat anak tapi sedih hilang wang...


E-mailed by Manimalah, a M'sian friend living in US:
It looks like a sad story.....but do continue reading to the end! Its a lesson to be learnt....

I was walking through the supermarket to pick up a few things when I noticed an old lady following me around. Thinking nothing of it, I ignored her and continued on. Finally I went to the checkout line, but she got in front of me. "Pardon me," she said, "I'm sorry if my staring at you has made you feel uncomfortable. It's just that you look just like my son, who just died recently." "I'm very sorry," I said to her, "Is there anything I can do for you?" "Yes," she said, "As I'm leaving, can you say 'Good bye, Mom?' It would make me feel so much better." "Sure," I said An odd request, but no harm would come of it. As the old woman was leaving, I called out, "Good Bye, Mom!" As I stepped up to the checkout counter, I saw that my total was $1027.50. "How can that be?" I asked, "I only purchased a few things!" "Your mother said that you would pay for her," said the cashier.

Post a Comment

Nak komen pasal laptop kena curi dlm kereta.

Skrg ni kalau bawa laptop ke shopping mall, bawak ler sekali laptop tu..tak pe berat sikit pun. Byk kes cermin kena pecah sbb pencuri laptop mmg ramai skrg ni. Lagi pun dorang ada detector utk detect laptop dlm kereta walau kita sorok mcm mana pun.

Orang kata tanggalkan bateri laptop pencuri tak leh nak detect or tutup laptop tu dgn cover metal..mcm tutup periuk or whatever...

Orang tu simpan RM6K dlm kereta? Whoaa...byk duit dia...dlm keta je ada byk tu, dlm bank berapa agaknya?

Menarik e-mail dari US tu. Macam-macam kaedah penipuan sekarang ni. Nampaknya, kejujuran dibalas dengan kejahatan. Tapi tak apalah, niat kita betul dan mulia ketika itu dan si penipu tak kemana pun. Lambat laun akan dapat pembalasannya! Percayalah, sejarah tak pernah menipu, tapi manusia sering buat-buat lupa.

Norz, sy pernah g bank bawa cash rm 10K tp tak de la bawa beg tangan ke, bawa sampul surat..isi dlm kocek seluar je..pakai selipar...sapa laaa nk anggap sy ni bawa duit...muka mcm makcik juai sayur kat pasar tani je :p

TTg email tu, sy sering percaya pada pembalasan hari akhirat.

unclej >>
Bak kata org, biar susah sikit asal jangan menderita kehilangan & kena ganti cermin tingkap kereta lagi..

According to reliable sources, org tu withdraw RM nak pi bayar a few things (c/card, loan kereta, rumah etc). Dia tak beritahu wife dia yg baru bersalin tu pun...worry kalau wife dia upset...

abang putra >>
Soalnya kan, jangan percayakan sesiapa hatta org tua yg ganyut sekalipun. Ada ke budak2 berani tipu org dewasa?

Di KL skrg, heboh diceritakan; kalau org perempuan bawa kereta mlm2, ada pembonceng motosikal baling telur kat cermin depan. Bila perempuan tu aktifkan wiper, keadaan telur yg pecah jadi makin teruk. Bila kereta berhenti, geng motosikal tu pun merompak dsbnya. Takut nak drive sorang2. Peringatan utk semua...

Jie >>
Setuju. Tak boleh tarik perhatian org keliling yg berpotensi jadi perompak. Tapi musykil jugak bila Pengurus Sykt or lain2 bisnesman/kontraktor bawa keluar RM ribu2 ada yg ikut kereta hingga ke tempat sunyi & rompak. Mcm ada org2 mereka menyamar dlm bank utk perhatikan siapa withdraw duit, kan??

Kahkahkah... Pengajaran pasal email mudah je... Jangan percaya pada orang yang tak dikenali, walaupun pompuan tua.....hahaha

rezeki tak halal atau kedekut nak share rezeki tuhan yg melimpah ruah..akhirnyer tuhan tarik balik..caranyer mcm2 tp..itu salah satu darinyerr..tol dak norz???

~ kuliah mlm jumaat :D

~ mlm ni tido pakai baju tido kaler aper..erm erm

Salam Kak Norz,

Kesihan gak baca kisah ni, dalam kegembiraan dikurniakan anak, ada duka pula dialami..

Memang betul kata UncleJ, skrg ni laptop dalam kereta tak selamat, dia org guna detector ada jugak tgk tv tentang ini..

Parking kereta pun kena lah tempat yang selamat kan..

duniabudin >>
Bukan setakat pompuan tua tak boleh percaya, ada jugak kawan nak kenakan kawan...!!

echah_syed >>
Betul. Kadang2 dah nak sampai ke mulut, terjatuh...takde rezeki la tuu. Kisah pertama tu mungkin ada hal2 sebaliknya yg kita x tahu la. Hanya beringat & segala kerja biar amanah.
Baju tido kaler merah menyala, kesukaan Ho Ah Lin...ekekehh.

kasawari >>
Mungkin kita tak boleh terlalu excited atau seronok, boleh jadi lalai. Namun ada byk sebab kenapa musibah tu terjadi...sebagai peringatan, mungkin.

Nowadays it's just so dangerous to trust people. No matter how old or how young they are!

takpa...
kalau duit tu 'betul'
no worries..Allah akan gantikan
semula....
it just a reminder..
sbb duit n harta jer yang hilang...
kalo nyawa?..mcm kes Shalinie?...

p/s:berdasarkan own experience...

kalu dulu-dulu kita dengar istilah conman, sekarang ni dah ada pulak conlady atau congranny... rasa-rasanya pernah dengar dah kisah ni, tapi kat mana yer...

baca doa abu darda selepas subuh dan asar insyaALLAH di jauh kan dri musibah, kemalangan ,atau kecurian utk hari itu kecuali maut. utk semua yakin dgn kuasa ALLAH sj yg jadi pelindong.