14
Hang Tuah ialah seorang pahlawan legenda berbangsa Melayu pada masa pemerintahan Sultan Melaka di abad ke-15. Beliau lahir di Kampong Sungai Duyong, Melaka pada tahun 1444. Bapanya, Hang Mahmud adalah hulubalang istana yang handal , ibunya, Dang Merdu Wati merupakan keturunan dayang di istana. Hang Tuah ialah Laksamana yang terkenal dengan kesetiaannya kepada Raja dan merupakan petarung silat yang amat handal dan tiada tolok bandingnya. Penulis di Makam Hang Tuah (menurut sesetengah pihak makam ini hanyalah 'simbol') dan tak diketahui dgn tepat di mana makam beliau.









Panglima Awang @ Henry The Black @ Enrique of Melaka adalah seorang keturunan Melayu yg turut serta dlm misi pelayaran Ferdinand Magellan untuk mengelilingi dunia. Beliau bertugas sebagai jurubahasa dan pembantu di dalam kapal. Namun asal usul Enrique jadi perdebatan ramai sejarawan. Ada yg menyatakan beliau dari Melaka, Sumatera, Maluku atau Cebu.





Alfonso de Albuquerque dilahirkan pada 1453 di Lisbon, Portugal. Pada usia 58 tahun, belayar dari Goa ke Melaka dgn 1200 askar menaiki 18 buah kapal perang. Setelah pertempuran sengit, berjaya menakluk Melaka pada 24 Ogos 1511. Ramai orang Melaka yang terkorban kerana Portugis mempunyai meriam yang lebih baik dan banyak senjata. Portugis menjadikan Melaka satu pengkalan strategik bagi pengembangan pengaruh mereka di sebelah Asia. Selain itu, Portugis membina Kota A Famosa sebagai kubu pertahanan.

Post a Comment

Ho Ah Lin...waa sekali tgk itu wajah hang tuah..alee macam muka "kunadzri" laaa...haahaha..mutut kan apa waa cakap..panggil abg simpan lambut sama itu janggut kasi selikit panjang....Aiseyyy manyakkk selupaa meyy!!!.....Itu jam, hali2 lu boleh jumpa "Hang Tuah"..tapi apa pasat ini Hang Tuah latang dari Perlis?....

Henry the black, buat saya tegak bulu roma bila baca kisahnya. Saya pernah baca novel sejarahnya, tapi lupa sapa penulisnya.

Hang Tuah, tinggal legenda. Sejauh mana benar kewujudannya pun masih jadi perdebatan sampai kini. Ada yang kata Hang Tuah adalah orang cina. Tapi best kalau kisahnya diporak-perandakan menjadi novel fantasi sejarah dengan memasukkan unsur-unsur sci-fi. perghh!

Pada pendapat mat "Hang Tuah" tu wujud, kalau tak masakan di Indonesia ada tempat2 dan jalan2 yg menggunakan nama "Hang Tuah". Kalau tidak masakan ada "Universitas Hang Tuah"...apa kurangkah pahlawan2 hebat tanah seberang sehinggakan nama Hang Tuah diberi penghormatan sebesar itu dan ini bermakna Hang Tuah tu femes di alam melayu ini....setuju takk?

Salam Kak Norz...
Mwah mwah mwahhhhh... hugggggssss kuat-kuat. Tunggu nanti OD tunjukkan camana kuatnya... ngeh ngeh ngeh. Tu, gambar Hang Tuah tu, cam gambar pakwe lama OD yang duduk kat Melaka lerr... Tuah gak namanya...ngeh ngeh ngeh. OD pun pernah baca buku Henry The Black... Henry ke Henri (sebutannya Ongree... ngeh ngeh), tak ingat. Lama dah... nak cari balik buku tu nanti... fuiyooo... mesti buku terbaru Kak Norz ni canggihs dan gilos habis... two thumbs up siap-siap... ngeh.

Ho Ah Lin, wa aler baca atas sana, Mat Gebu pnyer komen. Wa mau criter laa sini...Wa memang aler ckit2 dalah `tuah' jugak. Kalau Mat Gebu smp Perlis memang lamai aler `Hang'....Hang mai mana, Hang pi sana, Hang dok sini, etc etc...
Mutut kan Ho Ah Lin?

ohoooo ari ni tekdhu ajar kita subjek sejarah

tekdhu tekdhu tekdhu *angkat tangan* napa hang tuah misainya melintang hikhikhik

ampon tekdhu.. hensem gak hang tuah nih patut pon puteri gunung ledang rust menonggeng.. oooops

mat gebu >>
Waa dulu2 aler suluh liaa simpan lambut panjang tapi liaa tatak suka, maa. Ah Mat sulah aler lambut panjang, kasi simpan misai sama janggut, maa...ekekeh!!

ainin naufal >>
Idea mmg banyak, cuma harus pandai mengolah jadi manuskrip best seller. Maybe ada publisher x percaya kisah2 begini boleh "dijual"...bagi sesetengah org, sejarah adalah bosan padahal ia sungguh mistik & penuh misteri.

mat gebu >>
Setuju. Hang Tuah memang ada tapi sejauh mana benarnya kisah2 tentang beliau, telah dipertikaikan oleh sejarawan. Sebahagiannya kerana fakta di dalam Hikayat Hang Tuah berbeza dgn di dalam Sejarah Melayu yg dikarang oleh Tun Seri Lanang. Dikatakan bahawasanya "HANG" adalah antara gelaran tertinggi yg dikurniakan oleh Sultan ~ sebab itulah ada nama Hang sebelum Li Po.

OD >>
Bukan senang nak tulis kisah ala2 epik gitu...now still 'struggling' while writing the other love story (yg nak sudah pun soon, insyaAllah). TQ for yr muahhs, basah dah pipi akak ni...hehe.

kunadzri >>
Hang memang spesis 'hang' yg ori. Di sana, perempuan pun bergelaran 'hang' gakk...Pastu kalo ramai2, depa kata HANGPA..P for PLURAL (ramai), A for ANONYMOUS (tak kisah sapa2). Sekian pelajaran utk mlm ini...!!

Ho Ah Lin...waaa kalau simpan janggut..nanti lamai olang pinggsan maaa....lia olang ingat waaa "big foot"..hahahaha!!!...Lepas nie ke mana pulak kak lina?...seronoklah bila cerita hal2 sejarah...

nina suria >>
Misai melintang Hang Tuah itulah pemanis wajahnya. Kat janggut pulak, tempat bidadari bergantungan...Macho sungguh laa, kalau jumpa sorang macam dia, harus terduduk tang tu gakk (nak mintak otograf, yeyehh!!)

mat gebu >>
Pusing2 Selangor lak kut, cari peninggalan Tengku Kudin menantu Sultan Abdul Samad yg femes tuu. Mengikut Salasilah Waris Tun Teja (yg baru muncul di Masai), keturunan mereka ada kena-mengena dgn Tengku Kudin tuu.
Tapi ckp bab sejarah x boleh selalu2...