A Dimension Where You Can Play With Your Senses. May Not Only Be Seen By The Eyes But Also By The Heart.

Monday, December 17, 2007

Rendang Limpa

Posted by with 15 comments
Selain daging dan hati, limpa selalunya dibuat rendang. Ini adalah kerana ia mengambil masa yang agak lama untuk menjadi empuk. Limpa agak sukar dibeli kerana di dalam seekor lembu, hanya sedikit limpa yang boleh diperolehi. Andaikata anda ingin menyediakan masakan ini, pesanlah limpa terlebih dulu daripada penjual daging segar seperti di pasar-pasar harian, pasar tani atau pasar malam.

Limpa yang masih baru nampak segar dan kemerah-merahan gelap. Ia tidak berbau dan menganjal bila disentuh. Perkara pertama yang mesti dilakukan adalah memotong nipis mengikut bentuknya. Hasil potongan sepatutnya berbentuk tiga segi. Seluruh tepi limpa adalah kulit nipisnya. Dengan adanya kulit ini semasa limpa dimasak, isinya tidak akan hancur.

Basuh bersih-bersih di bawah air paip. Kemudian toskan di dalam penyejat. Bila betul-betul kering barulah dimasukkan ke dalam kuali. Rendang ini tidak rumit. Anda hanya perlu kisar semua bawang dan cili kering. Untuk menjimatkan masa (kerana cili kering perlu digunting serong, dibuang biji dan direndam dalam air panas), anda boleh gunakan pes cili.

Pes cili juga dikenali sebagai cili boh. Pilihlah yang berwarna merah cerah dan jangka tarikh luput yang lambat lagi. Setelah menggunakan pelbagai jenama pes cili, saya rasa anda sendiri tahu jenama apakah yang boleh dipercayai mutunya. Sesetengah pes cili agak pucat warnanya dan terlalu kental. Elakkan dari menggunakan ia.

Untuk lebih pedas, tambahkan pes cili. Begitu juga untuk cili kering. Namun begitu, adalah sukar menganggarkan jumlah cili kering yang patut anda guna. Sesetengah cili kering yang keriting memang lebih pedas. Ada orang mencampurkan cili kering, pes cili dan cili merah. Ini akan mengubah sedikit rasa rendang tetapi terpulanglah pada citarasa masing-masing.

Seandainya inginkan kelainan, anda boleh rendam kepingan asam gelugur di dalam air panas. Ini akan mengurangkan sedikit masamnya. Kemudian hiris halus-halus dan campurkan ke dalam rendang (langkah pertama).

Ramuan paling penting dalam masakan mana-mana rendang sekalipun adalah lengkuas dan serai. Manakala halia pula dapat mengurangkan rasa ‘hanyir’. Oleh kerana lengkuas yang digunakan hanya sedikit tetapi anda perlu membelinya banyak (sebuku), cara menyimpannya amat mudah.

Kupas kulit lengkuas dan cuci bersih. Kemudian potong nipis-nipis. Alaskan bekas kedap udara dengan kitchen towel. Susun potongan lengkuas di atasnya. Tutup dan simpan di dalam peti sejuk (rak bawah). Anda juga boleh menjemurnya hingga kering. Kemudian kisar hingga halus. Bila sudah menjadi serbuk, anda boleh menyimpannya di dalam botol dan letak di dalam almari. Cara ini sesuai bagi sesiapa yang menuntut di luar negara kerana kesukaran membeli lengkuas.

Cara lain adalah menanam lengkuas, halia dan serai di rumah. Selain menjimatkan, ia juga akan mengindahkan taman anda. Anda juga tidak perlu bersusah payah ke kedai di samping dapat memastikan ramuan yang anda gunakan itu segar sentiasa. Seandainya menanam kunyit pula, anda juga boleh menggunakan daunnya di dalam masakan.

Rendang limpa selalunya ditambah daun limau purut atau daun kunyit. Dedaun seperti ini mewangikan rendang. Tidak perlu memasukkan kulit kayu manis, bunga cengkih, bunga lawang atau buah pelaga. Selera orang yang menikmati rendang mungkin tergugat bila mereka tergigit rempah-rempah itu.

Ada beberapa petua untuk mendapatkan rendang berwarna gelap. Gunakan gula merah bagi menggantikan gula pasir. Anda juga boleh gantikan asam gelugur dengan air asam jawa (mengikut kemasaman yang digemari). Satu lagi kaedah ialah mencampurkan sedikit kicap pekat atau kicap hitam ke dalam rendang sejurus sebelum mengangkatnya.

Untuk rendang berkuah, angkat sebelum ia kering. Panduan yang penting juga adalah rendang mesti dikacau tanpa henti terutama selepas memasukkan kerisik kerana ia menjadi pekat dan mudah hangus.

Limpa banyak mengandungi zat besi. Walaupun begitu, bagi sesetengah orang yang mempunyai tahap kolesterol tinggi atau menghidap pelbagai penyakit seperti darah tinggi atau penyakit jantung, patut mengelak dari memakan organ dalaman haiwan.

RENDANG LIMPA
1 kg limpa – dipotong 16
1 kpg asam gelugur
3 camca besar serbuk ketumbar
2 camca besar serbuk jintan manis
1 batang serai, dititik
1.4 liter santan (2 biji kelapa)
150 g kerisik
Gula, garam secukupnya

Bahan kisar
12-15 tangkai cili kering, direndam
1 labu bawang besar
6 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
3 cm halia
4 cm lengkuas
1 batang serai

Cara membuatnya
1. Jerang limpa dengan bahan kisar, asam gelugur, ketumbar, jintan manis, asam, serai dan santan.
2. Masak atas api perlahan hingga mendidih.
3. Bila kuah tinggal separuh, masukkan kerisik, garam dan gula.
4. Kacau sekali-sekala hingga kering dan naik minyak.

15 comments:

UncleJ said...

ish..baca pun dah terjatuh air lioq atas keypad nih...hehehe

rendang IS my favorite dish..top of the list lagi!! apatah lagi kalau campur dgn limpa...mmg bes sesangat!!

bila agaknya sy boleh merasa rendang limpa air tgn chef tersohor ni? kalau mail order boleh ker? jgn le caj mahal2 chef...kira cincai dah ler..bg harga bloggers dah ler....hihi

Fadzilsalleh said...

wahhhh..saya juga penggemar rendang
tapi rendang kerang.....
rendang tu campur kacang panjang pun sedap..cendawan kering yg kecil2 tu apa namanya ntah lupa ...pun sedap...
pedas sikit dan jangan kering sgt...makan ngan nasi panas....nyumm,,nyummm
bila chef norz nak masak rendang kerang nih

http://dill-cakes.fotopages.com

norza said...

unclej >>
Apa pulak nak mail order? Kita jumpa aje la, saya bagi kat tangan lagi romantik gituu...haha. Banyak jenis rendang, sebenarnya. Paling eksklusif tentulah Rendang Tok. Cakap aje bila unclej nak jumpa? ;=D

norza said...

fadzilsalleh >>
Rendang mmg all-time favourites. Cendawan kecil2 tu namanya cendawan kukur, selalu tumbuh pada batang pokok getah. Kat pasar2 tani banyaklah.
Rendang kerang mmg best makan ngan nasi lemak gakks. InsyaAllah, one day akan masakkan utk chef fadzil, hehe..

MamaFaMi said...

Tak lama lagi nak raya ni...boleh la kot cuba masak rendang ni. Tapi daginglah sebab limpa tak berapa gemar. Mmm makan dengan ketupat yang dianyam...pehh mesti best punya kan...Oh ya, Selamat Hari Raya Aidil Adha buat sis sekeluarga.

norza said...

mamafami >>
Selamat Hari Raya Aidil Adha, mama. Ni rendang simple aje, mama mesti tau yg lebih mengancam lagi...malu ahh, saya, pakar segala pakar dtg bertandang!! Apa2 pun kita berkongsi la ilmu mana yg ada, kan?

norza said...

iman >>
Untuk buat kentang goreng rangup mcm KFC:
Gunakan kentang kulit merah jenis RED RUSSET (sebaik2nya, kentang biasa pun boleh).
Kupas, potong bentuk yg disukai kemudian rendam dalm air ais selama 5 minit.
Keluarkan, lap kering2.
Panaskan minyak yg banyak, sebaik2nya dlm periuk kalis lekat (supaya kentang tak lekat pada bhgn bawah).
Bila dah panas, masukkn kentang (jgn terlalu banyak pada satu2 masa).
Bila agak keperangan, angkat sekaligus (kalau guna bakul jaring lebih mudah). Biar minyak panas semula 1-2 minit kemudian masukkan kembali kentang ke dalam minyak.
Kacau hingga keemasan (1-2 min lagi) kemudian angkat.
Yg penting antara masa perang & keemasan kerana inilah yg akan menentukan rangup atau tidak kentang tersebut..
Selamat mencuba.

Fadzilsalleh said...

pagi chef....

ni saya nak tanya camner nak buat reben dari fondant?(sorrri..aaa...kuar sikit dari tajuk rendang......haa..haa)
saya try buat tapi reben tu lembik la layu...bila letak atas kek dia tak terbentuk dengan cantik..tolong la saya...nak antor kat customer esok..tapi kek tak menjadi2 lagi ni......kalau susah2 saya anto rendang ajer kat customer!!!!!!!!!!!

http://dill-cakes.fotopages.com
http://dillsoundsystem.fotopages.com

norza said...

fadzilsalleh >>
Reben tu kena prep at least 12-20 hrs, bagi dia "set".
Sediakan bekas silinder (macam kitchen paper yg bahagian dalam yg keras tu, balut dgn foil).
Canai fondant, potong bentuk gelung riben, lilit pada silinder tu biar bentuknya kekal.
Buat 4 gulungan (untuk 2 reben kiri dan kanan). Biar "set" kemudian keluarkan perlahan2 (lurutkan) dari gulungan (lilitan jangan ketat).
Letak atas kek, kuatkan dengan royal icing. Bubuh bahagian lain reben di tempat 'ikatannya'.
Hrp faham nii...

Atiesya said...

mekasih ek saya ambik petua nih ok mekasih

Nina Suria said...

Salam kak norz, esok dah raya patutlah dah sedia rendang menanti di meja.. ketupat nye mana?? hehehe

btw nina suka makan limpa goreng makan ngan soto atau sambal goreng pedas yang di campur dengan kacang goreng dan ubi kentang yg di goreng gareng

esok pasti banyak dpt limpa kan kak norz, brapa ekor lembu tumbang.. salam aidiladha, maaf zahir dan batin *salam ala tok arab*

p/s wahaha hari ini nina banyak tips nih.. *menyampuk* kaknorz dulu2 nina pon buat fondant tu tak mahu menjadi reben. Bila dah selalu buat baru kuar ilham yang figure2 fondant tu kena terap cantek2 dan setkan semalaman baru digunakan. Tapi yang harunya bangun pagi dah hilang figure2 tu dalam mulut anak2.. Buang karan tul..

MYA MARJA said...

Assalamualaikum,
Salam Aidil Adha. Makan limpa raya ini hari? Saya tak berapa makanlah. Entah mengapa.

Si Gadis said...

sedap..
sy sgt suka limpa

Rasha_rz said...

wah, tabit akak pada produktifnya novelis cinta ni. banyaknya masa untuk memasak dan mereka resipi. Tahniah yang terhingga.
p/s akak cuma boleh turunkan resipi ikan bilis goreng je...

Anonymous said...

Bagaimana utk elakkan limpa cepat basi?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...