65
Inilah hasil selama 1 jam 30 min saya di Jaya Jusco. Beli barang2 untuk Food-Shoot Selasa, Rabu & Khamis. Semuanya sebanyak 30 resepi. Saya kena prepare & masak. Kemudian hias (styling). Kadangkala Food Coordinator akan buatkan. Jurufoto akan ambil gambar setiap satu masakan setelah adjust lighting dan sudut kamera yg sesuai. Selalunya, kalau food-shoot untuk majalah paling cepat 5 minit untuk satu masakan! Ini semua bergantung pada kepakaran jurufoto itu sendiri.

Tapi berbeza pula kalau masakan untuk kalendar, 12 masakan ambil masa 4 hari! Jurufoto sangat teliti & sikit aje yg tak betul, kena buat lain. Kalau kuah tak begitu sesuai atas ikan, ikan kena basuh semula dan kuah titiskan balik. Ikan tu pulak bukan perlu masak. Hanya jirus dengan air panas supaya nampak betul2 fresh. Emm, nak perfect bukannya senang.

Projek paling besar saya, buat label untuk susu sejat F&N (masih digunakan hingga sekarang pada tin susu). Masak kari ayam, puding, ABC & teh tarik ~ shooting dari 9 pagi hingga 9 malam...ABC paling leceh sebab mudah cair. Kena buat lain dekat nak 10 kali! Habis tapak tangan beku semata2 nak dapatkan bentuk ABC yg paling sempurna. First time saya geram giler kat ABC, hehe.

Ini adalah barangan yg dibeli setelah dikeluarkan dari plastiknya. Berpandukan foto, cuba anda teka berapakah harganya. Pemenang paling TEPAT (kurang atau lebih RM1.00) bakal menerima:
HADIAH MAKAN MALAM EKSKLUSIF UTK 2 ORANG yg saya masak sendiri!! Ini serius, tau?
Hanya perbelanjaan untuk datang ke rumah saya, tanggungan sendiri. Waktu dan hari, akan dibincangkan mengikut kesesuaian kedua-dua belah pihak.

Sekiranya tiada pemenang, mereka yg meneka paling hampir dengan jawapan sebenar akan mendapat HADIAH MISTERI yg bakal diumumkan sebaik saja masa pertandingan tamat. Jadi, pastikan anda mematuhi syarat di bawah. Semua keputusan adalah muktamad.

Hints / Clue
Barangan di dalam bakul:
1 kg siakap / 1 kg ketam / 600g udang harimau / 200 gm udang galah / 230 gm kupang / 330 gm sotong / 300 gm lala / 360 gm ikan tenggiri / 200 gm ikan lemon sole
Lain-lain: 500 gm daging / 1.2 kg dada ayam / 2 ekor ayam dara

Syarat Pertandingan
Hanya dibenarkan meneka sekali saja di ruangan comments.
Kakitangan Jaya Jusco Wangsa Maju tidak dibenarkan menyertainya. Haha.

Tarikh Tutup
Pada hari Jumaat, 14 Disember 2007 jam 18:00.

Selamat Bertanding!
Fikir, jangan tak fikir...offer ini tidak datang selalu.
Hidangan istimewa menanti anda...

Post a Comment

Waa lasa..kulang lebeyy..RM230...agak2nya laaa....tapi wa tau mesti tatak mutut maa...sebab lain tempat lia punya halega ada sikit lain maa..apa2 pun kalau waa mutut aaa....wa tak mau apa2..ok (ahaks..lom apa2 dah berangan u)

Saya nak hadiah makan berdua dengan Norz...menang atau tak menang.

Harga semua banrang tu tak lebih tak kurang RM93.00

Wah susah jugak ya nak tangkap gambar masakan ni eh.. caya lah Kak Norz.. patut pun susu sejat F&N tu ada macam tangan kak Norz..

tentang peraduan ni.. best.. saya nak joint gak.. tapi nanti saya bagi jawapan.. nak buat research jab.. he he..

Budin.. bila kita dapat makan malam berdua eh.. ekek ekek.. candle light macam Jeff Rockers..

haha..nak teka norz? iskk, byk tu abg budin kata rm93..abg budin sopping kt ne ek? murah tu...nak gak g kat situ, heeee..
jun teka dalam rm250 gitu..

Kak Jun..pakcik pun dok rasa 200+. tau jelah sejak2 nie brg gherga semua naik...kalau dalam senarai soping tu ada benda import, lagi leer mahal...apa2 pun tuan punya badan yg membeli, membayar dan memasak saja yg tau gherga dia....pacik kalau bab teka2 nie mulalah...nak buang hajat pun masih dok pikir jawapannya...ayooo teruja gitu u!!

Salam Kak NOrz...
Nak gak teka... dalam RM246.90... ngeh. Betul tak? Sedapnyaaaa... ikan siakap.

Assalamualaikum,
Buat peraduan pula chef handal ini. Jika di tempat saya dalam RM165 sahaja. Namun di bandar lain pastinya harga.

nak teka jugak...ermm dalam RM117.50..ada betul?

tak betul, nak jugak dinner tu...ajak budin sekali nnt...hehehe

kaknOrz kakmOn ingat nih mesti main latut2 punya.. emmm.. dua latut lapan puluh ar em *tak cukup jari tangan, guna jari kaki lagi itung* hikhikhik

psssttt tu lucky no bang mat lah

mat gebu >>
Lu selalu shopping JB maa. Senang mau teka, lorr. Tapi waa laser JJ punya halega aler standard juga. Giant jugak ikan aler murah tapi susu baby ada mahal.

budin >>
Kurang RM100...?? Ni mesti kes tak pernah ikut mrs gi supermarket beli barang2, hihi. Ampun Tuanku, jangan apa2kan patik. Wakakaka.

kasawari >>
Dahsyat ler, sampai kena buat research... typical org kerja dgn Jepun, sangat terperinci & selalu buat 'homework'.

jun >>
Thanks for being a great sport. Jasamu dikenang, muahhs. Tgh angan2, kalau Jun memang mesti dia bawak puding Oreo yg banyak kaler tu.. hehe.

mat gebu >>
Kebanyakan brg runcit biasa aje sebab kena masak utk buku Masakan Siam. Bayangkan bahan2 untuk 30 resepi..

OD >>
Siakap paling sedap steam dgn halia or asam boi. Kat sana ada ikan trout tak? Sedap buat kari. Kalau OD menang, can come over during Book Fair...

nak teka! nak teka! lebey kurang RM255.99sen. hehehe

mya marja >>
Murah nyer kat sana, hmm, banyak boleh berjimat. Sini 3 tangkai bunga kantan, RM2.00 (kat pasar). Pasaraya, RM1 sekuntum!

unclej >>
Sah ler unclej ngan budin satu pakej. Latest chart rating at this minute ~ unclej no:1, budin no:2. Hottest guys in blogosphere, waduhh waduhh..girls are killing each other to go out with both of u. Hihi.

nina suria >>
280 tu RM Msia ke Brunei Dollar? Saja usik. Selalu pergi LeApple ke?

Ainin Naufal >>
Yg "mahal" pada tekaan you tu, 99 sen!! Right to the last cent... that's the spirit, girl.

nak teka gak aaa.. ni tak kire betul ke salah ker.. nak pegi makan free gak.. muahehehe..

jwpn: rm345

3 tangaki RM2!!..Ho Ah Lin..itu hali kalau lu cakap sama waa hooo...waa boleh kasi kelat bunga kantan dekat belakang waa punya lumah maaa....ada manyakk woo.. (lebih dari 10 - 15 kuntum laa nie, tgh galak berbunga!!!)..

salam kak norz..nak teka nih..mengikut firasat tuan hamba..barang2 tersebut bernilai RM284.20 ahaks

Kak Norz.. SL pun nak teka jugak.. dalam RM230 kot..

junaidix >>
Gelak macam kejam aje...Kena jemput gak bos & isteri nanti, sure meriah, kan? Baru happening sket.

mat gebu >>
Len kali, maa, tima kasih maanyaak2. Senang laa lu mau bikin Laksa Penang, lorr...

mat gebu >>
Len kali, maa, tima kasih maanyaak2. Senang laa lu mau bikin Laksa Penang, lorr...

sweetlilly >>
TQ kerana turut serta. Ni mesti selalu pergi shopping utk family, hehe...
Tunggu jawapannya nanti, eik?

Norz..mmg kat JJ rege barang leh tahan woo..dulu selalu gak shopping kat JJ OU tu..selalu2 pokai ma!
Mat..akak nak gak bunga kantan free! wahahaha

Kak e nak agak juga ni... harga dalam RM98.27sen :P

Kak e nak agak juga ni... harga dalam RM98.27sen :P

sorry ekkk tertekan 2x sebab PC ni slow... ingatkan tak send tadi :D hehehehehe jangan marah eekkkk

Wahh.. meriahnye main teka2 ni.. Kalu pokcik aaa, tak de nombol lain.. mustiii.. patplo ribu belas2 juta.... yihaaaa.. hik hik

Assalamualaikum..Norz! Baguslah idea u ni wat peraduan mcm ni.
Sebenarnya i tiap hari mesti singgah rumah u ni. Everyday mesti ada interesting topic nak dibaca. I nak join peraduan ni..boleh ke. Well..i teka harganya lebih kurang RM234.00. Betul tak? Kalau tak betul lain kali u wat lagi lah peraduan mcm ni..ok.

dari senarai yang norz kasik tu, lepas teman congak2, agak2, estimate lebih kurang RM 133.00 aja...hehehe

haha!! nak join la...rasanya dalam RM466.99....hehe!!!

assalamualaikum Puan..salam perkenalan..nama pun dah dekat sama dah ni :D
saya pun nak teka jugak..RM 107.30

jun >>
Saya suka JJ sebab semua brg ada situ. Dpt points lagi utk redemption. Tapi kalau pergi after 8pm, byk sayur/ayam/daging dah habis...
Apa mintak bunga kantan aje, mintak la ayam kpg barang sekor dua kat Ah Mat. Haha.

umi_e >>
Its okey. Kdg2 jadi kat saya juga. Dont forget tgk jawapan nanti, k?

mersik >>
Thanks krn sudi singgah. Juta2 rupiah kuutt?? Senyum, jangan tak senyum. Hehe.

Oooo..kak jun ada hati nak "kecek" bunga kantan pakcik yeaa.....lu kena isi borang A, borang I dan borang Z...kalau mau ayam, kena isi borang X..ahaksss!!..ada gambar ukuran pasport?....kalau tak de...senyumm, wa tangakp satu gambar!!!

duniabudin >>
Hihi, herga tu mcm balas dendam je ke atas quotation pertama dulu...

noorsiha >>
Tima kasih krn selalu singgah. Nanti tgk keputusannya, eik? Harga pada resit akan terpampang di sini. Take care, k?

u.n.c.l.e >>
Thanks for your participation. Semoga sejahtera selalu..

kailan >>
Ok, saya dah salin masuk senarai. Semua nama & quotations akan disiarkan nanti, jadi tiada yg ragu2 lagi. Hihi.

zaliana >>
Terima kasih krn sudi datang. Jom sama2 tunggu rezeki siapa nak merasa air tangan saya, insyaAllah...

hahhaha, akak tanye maybank aje ar mat...
norz, kalu x menang pon, norz kena blanje gak, ahakks!

Hi acik. I want to try but I don't know the price. I put my birthdate ok RM 119.80 (Nov98)Thank you

biasa aku shopping nih abis la dlm RM300-RM400, so aku teka RM321.00...hehe

Salam semua... nak teka lagi bukanlah sebab nak menang tapi nak menambahkan kemeriahan yang dah ada... OK sis norz :) kak e teka lagi eekkkk RM 207.53sen - suka2 je ni :D

Kak Norz , Wahh dah semakin ramai nampak yg nk meneka2.

Pokcik ada cadangan.. memandangkan nnt pokcik soang jek yg jawap betul dan bakal menjeleskan yg lain, apa kata.. pengunjung yg bertandang di ruangan comment ni yg kena dgn harga brg2 tu diisytiharkan pemenangnya.. hik hik ,

Contoh , harga brg $230. , so pengunjung yg ke 230 kira menang la kekeke.. sen2 kat belakang tu tak yah kira aa.. kekekek

Tgk kan pengunjung di ruangan komen ni yg mencanak2 , mahu sampai patplo juto belas2 ribu ni.. yihaaa.. hik hik

jun >>
Bisa diatur, bak mai secawan kopi Ah Seng dulu, hehe.

bubble-a >>
Hello, princess. Thanks for being a good sport. I wish u all the best & enjoy the school hols.

izali >>
Thanks a lot. Jom sama2 tunggu Jumaat...yippee!!

umi_e >>
Diterima sebab tekaan pertama tu, kak e kata, ingatkan yg dlm bakul aje, kann?

mersik >>
Pokcik ni mcm2 idea yg bernas, hehe. Mesti banyak buku akan terhasil kerana mcm2 cerita ada dalam kepala...

sis norz... tu lah... tak baca soalan elok2... kalau dalam exam sure dah failed sebab jawab soalan keluar dari tajuk uhuk :-S hehehehehehe TAPI sebab ini bukan exam boleh try kali kedua kan... ;) Thanks ekkkk (suka2 je utk meriahkan suasana...)

dengan ini saya batalkan penyertaan yang awal yang berjumlah RM93.00. sebaliknya saya mengesahkan penyertaan yang kedua yang berjumlahb RM400.95 sen. Harap maklum.

umi_e >>
Tekaan RM207.53 diterima. Tunggu esok, ya?

duniabudin >>
Jangan lupa singgah sini esok utk jawapan yg ditunggu2, hehe..

Hebat betul peraduan ni. Saya pun nak cuba jugak. Mana tahu last minit boleh menang. Mesti berbulu si Budin ni. Jawapannya: RM 175. (saya tanya orang Jaya Jusco). hehehe.

Setelah 3 hari 3 malam turun naik Jusco di sini.. Akhirnya Kasawari ingin menghantar Jawapannya : RM272.48 ...

nk teka gak...kalo x menang pun nk gak dinner..huhuhu

mmmm...combi rase around rm303.03

jom dinner norz !!!!

mis u like crazyyyy darl..muahhhh

nak teka jugak lerr...

RM272.69

ok.. kita nantikan jawapannya