22
Salam pagi Jumaat.

Cinta anugerah Tuhan. Cinta pada agama, bangsa dan negara. Itu cinta yang klise.
Bila bercinta, tentulah ada medium yg digunakan untuk berhubung.
Jom kita tengok beberapa klasifikasinya:

Zaman sebelum 1960an
* Kirim salam pada adik/kakak yg disukai oleh pria/pemuda. Bahasa dlm warkah, kanda-dinda.
* Kebanyakan ibubapa mencarikan jodoh untuk anak mereka, jadi peluang bercinta antara anak muda sangat minima. Kalau jumpa pun takat jeling2 je. Gadis kalau ke mana-mana, bertemankan makcik atau orang yg lebih tua. Ada yg dah bertunang baru berjumpa.
* Masa ni, bagi yg berpendidikan, mulai menulis surat.

Zaman 1970an - awal 1990an
* Mengirim surat/kad
* Menghantar telegram - orang selalu panik bila terima telegram kerana memikirkan soal2 kematian saja. Padahal, telegram dihantar supaya cepat sampai...mentaliti ni sukar dikikis.
* Bagi yg ada kemudahan, telefon awam/persendirian.

Zaman Siber
* Mengirim surat/kad - dianggap 'kuno' atau old-fashion.
* Panggilan telefon
* Hantar sms
* Kirim e-mel
* Berbual dalam Yahoo Messenger
* Bersembang dalam Blog
* Chatting di skrin televisyen (macam nak uar2kan ke seluruh alam)
* Kalau bertelefon canggih - mobile blogging

Kini orang2 yg bercinta tiada alasan lagi untuk tidak menghubungi.
Haha....nasiblah.

Post a Comment

Sis..saya teruja sungguh nih..ehhe..mmg dr dulu saya dan kakak minat sungguh laa kat NORZAILINA NORDIN!! cuma sejak kahwin dah ketinggalan info ttg novel nih..huwaa..tp xpe..insyaAllah akan ku beli novel2 yg masih belum ada dlm simpanan..
ku cukup suka baca arca impian..illusi semurni hati..kira antara collection lama..seronok sungguh nihhh...hihihi..keep it up sis!!muah muah!

Salam sayang buat Kak Norz. Yang paling saya respect, sebab akak gunakan segala teknologi yang ada untuk terus berhubung dengan saya.

critera centa aku yg paling sweet norz..

~ dulu public fon jer..kt umah x leh nnt kedapatan parents.. huhuhu
;P

~ 2 thn bercenta..thn kedua dia gi somewhere kt overseas..rindu ku hanya tuhan yg tahu..ceewahh :p

~ tiap2 hari dpt luv letter..bygkan norz setahun..sekarung ade kot..adess :)

~ so sweet.. masih ade..simpan sebagai kenangan.. :P

~ skrg kalo send sms..pastu delet..

~ harap kasih syg x 'terdelet' !!

huhuhuhu..... sy tak bercinta sakan..ha ha ha..minah rock dulu kala..sbb tu agaknya kenal 3 bulan dah ajak kahwin...tapi bila dah semakin lama usia perkahwinan, makin romantik la pula rasanya.

saya semua tak pakai alat tekomunikasi tu...saya tak bercinta pun..mak saya yg carikkan..wakaka

Intan, salam utk yr sis jugak. Happy dpt brkenalan dgn peminat novel2 zaman 1994-97 gitu. Kalau novel2 baru tiada di pasaran, blh order on-line di www.alaf21.com.my. Terima kasih krn sentiasa beri sokongan...come again, k? Mwahs.

abang long, kita pun kena sama2 ikut arus yg deras dgn teknologi canggih...alah bisa tegal biasa. Budak2 skrg, sekelip mata je pandai semua. Haha.

combi, hebatz ko. Sampai seguni? Ngalah artis dpt kad raya. Nanti boleh buat buku kompilasi: Surat2 Perempuan Kedah, hehe. (Faisal Tehrani penulis tersohor tu buat buku: Surat2 Perempuan Johor). Org la ni rugi ler x dpt rasa keseronokan tgk bayang2 posmen dtg bawak surat, kan?

Jie, minah rock? Cam x caya jer. Skrg romantik, untung kan? Cinta & kasih sayang matang oleh usia gitu. Rindu-rinduan dlm keimanan. Bahagia dlm keberkatan.

UncleJ, biar betoi...ni contoh terbaik. Pilihan org tua memang cocok utk kita. Lagipun, kita terima dia seadanya, kan? Kalau buat pilihan sendiri, mula la gatal nak kata "silap buat pilihan"...

Percaya tak? Orang yg sdg hangat bercinta, satu hari boleh buat semua tu?? Pagi2 lepas subuh call, pastu chat di YM, jumpa lagi dlm blog. Tak puas lagi? Tengahari kirim emel (diselangseli dgn sms sekurang2nya 10 kali sehari). Petang2 call lagi, malam sembang kat blog pula. Sebelum tidur, YM sekejap. Rindu bangat, sihhh. Alangkah bahagia...Agak2nya, lepas kahwin, dah depan mata, kang tak reti nak bercakap? Hehe. Siapa agaknya, ya?

hah... cik abang kita selalu buat kejutan hantar telegram ... lawak betul zmn tu..
surat/poskad masih ada satu karung sebab kita berkawan ngan cik lan lama kan.. ala-ala seawal kita tingkatan dua.. dia baru lepas spm..
last year kemas stor.. separuh surat dah jadi makanan tikus! yg separuh lagi dah simpan... kot kot anak cucu nak tengok esok lusa.. mcm mcm kad kita hantar .. semua lukis dan buat sendiri.. zmn dulu kreatif segala... penuh artistik.. paling kita eksyen ngan anak.. tak ada siapa di kalangan anak-anak tulisannya secantik tulisan mak dia dulu-dulu.. kalau yg hodoh tu.. ikut tulisan ayahandanya..

mcm dpt teka jer org yg 'rindu bangat sihhh'...:)

bila dah depan mata..asik cr salah jer kot !! uhuks :D

~ bkn jer bayangan posmen norz yg dtguu..bunyi motor sejauh 1km pun dah tau..hehe lawak giler :P

~ org pos yg jual setem tu pun smpi jd geng..malunyer bila rewind norz..tp so sweet memories.. :)

~ kisah kita jer..dia tu ??

Salam Kak Norzku cayang...
Pertama, kiss and hugs. Mwah. Second, masa OD bercinta tu, hanya surat dan telefon saja yang jadi mangsa. Kemudian, dengan anney pula... telefon berjam-jam hampir setiap malam... ngeh. Nasib baik jadi bernikah. Kalau tidak, boleh ke claim bill telefon tu ek?
Kak Norz pula, zaman bercinta dulu camana ek? Ceritalah kat sini.

lily, dahsyat cinta engkorang, dari monyet2an sampai dah ada anak berderet, alhamdulillah, cinta suci gitu. Nasib baik sempat selamatkn isi karung tu..tampal dlm buku buat scrapbook, siap dgn kad2 kreatif...fuyoo, org skrg antar kad dgn emel, design pun pakat copy paste. Hehe.

combi, debaran org2 dulu bercinta agak2 x serupa org skrg, kan? La ni kalo sehari x antar sms mesti dah mengamuk. Emel x balas dah melenting. Kalo chat siap pakai webcam boleh tgk muka, ahakz. Combi, selalu sgt ko jumpa abg posmen, nasib baik x jatuh ati kat dia...hehhe.

OD & combi.
Sungguh ke nak tahu kisah cinta I? Selama ni memang rahsia tapi sebab korang nak tahu jugak, terpaksalah reveal, hehe.

Kami jumpa kat airport on the 28th June. Dlm Boeing 747 tu, NY mintak alamat. Lepas tu berutus surat, kejap je...ada la 5-6 pucuk. Phone call sesekali. Dia propose dlm train on the way nak attend wedding kawan. We got married after kenal selama 119 days je!! Dahsyat tak? This year sambut 25th Anniversary. Its more like 'Luv at first sight' kut, hehe.

Believe it or not, NY was the first & only boy-friend that I had...so, tak pernah la rasa frust bercinta...huhuhu.

Waahhhhh Kak Norz ku cayang...
Canggih... kalah OD. 119 days ek... kira romantika d'amore la Kak Norz ni, masih ingat berapa hari kenal sebelum menikah. OD tak ingat langsung. Kenal anney 14th Feb 1997, menikah 9th June 1998... gegegege... lebih daripada 365 hari nih... huhu. Anney pun love at the first sight la.

Dahsat tahap maksima Kak Norz nih... huhu. Tapi, yang penting, dah 25 tahun dah... fullamak. It gets better everyday, kan... tahniah tahniah... Bila nak sambut anni tu? Ke dah? Mwah mwah kat Kak Norz sebab sudi bercerita.

OD, dah sambut dah, 24 Oct lepas. Untuk tulis novel romantik, kena romantis selalu kut.....haha. The recipe to a great marriage is understanding each other (I mean, after 25 yrs living together - mak kita pun jaga kita sampai maybe 18 yrs old, tu pun first 5-6 yrs kita kecil, tatau apa2..hehe). One of the reasons I married NY - dia kelakar. Jokes are the cement that holds a marriage together and plasters the small holes of flaws...

cewaahhh norz!!...bole jd pakar motivasi pas ni..

~ tahniah..25 thn dah ekk..

~ gelombang selepas ni mmg makin mencabar.. :)

~ org cina cayer setiap 5 thn perkahwinan..mesti ade dugaan yg maha hebat.. :(

~ merujuk kt hg laa..tol ker??

~ aku mmg best frenz ngn chinese cz selalu join erobik ngn dorang.. :D

betul la norz,mmg minah rock...belek entry bln September kt blog tu, ade la sekeping gambo minah rock tu..he he he...

kenal 3 bulan, tunang 3 bln....kawen 16thn...still bercinta :p

kakliza le ni pun date ngan asben melalui emel..
selalu jer dia kirimkan emel tulis apa yg dia lupa nak beritahu kat umah..so itu dipanggil cinta atau pemberitahuan yer..ahakkksss.. :D