36
Mohon maaf sebelum dan sesudahnya.
Dari pengamatan saya selama lebih setahun yg lalu, bolehlah kita andaikan bahawa insan-insan bloggers ini mempunyai misteri dan mistik mereka yg tersendiri. Sesetengah daripada mereka memiliki aura yang tidak ada pada yang lain. Keistimewaan ini tiadalah mampu dihuraikan kerana seseorang blogger sudah pasti mempunyai daya tarikan berbeza terhadap individu berlainan. It goes back to the Law of Physics; unlike poles attract, like poles repel.

Peringkat yg saya huraikan di bawah adalah berbeza juga di kalangan bloggers. Ada yg mengambil masa 3-4 hari untuk beralih dari Peringkat D ke C atau F ke E. Ada pula selama berminggu-minggu malah berbulan-bulan barulah sampai ke Peringkat A. Semuanya ada hubungkait dengan umur/kerjaya/masa/kadar berinternet dalam 24 jam dsbnya.

Ada 6 peringkat bloggers
Peringkat F
Ada blog tapi tak pernah up-date
Ada blog, up-date seminggu sekali
Mula blog-hopping, belum berani tinggalkan jejak walau 4-5 kali masuk
Mula tinggalkan jejak di mana2 blog yg disukai

Peringkat E
Mula berbalas mesej pada kadar maksima 3-4 kali seminggu
Saling melawat blog pada kadar 10-12 blog sehari
Masih mencari blog yg akan disenaraikan sebagai favourites

Peringkat D
Mula mengirim emel pada tuanpunya blog (favourites)
Saling berbalas emel pada kadar 3-4 kali seminggu
Invite YM (dari alamat emel)
Mula berchat di YM
Selalu emel

Peringkat C
Jumpa di blog setiap hari
Minta nombor telefon (masa YM)
Mula sms
Mula call
Jarang emel

Peringkat B
Sms (sekurang-kurangnya 10 kali sehari)
Call (pada kadar berbeza setiap hari)
Blogging (termasuk chat/tinggalkan mesej di blog lebih 3-4 sehari)
Chat di YM
Emel (kurang atau lebih bergantung pada individu)

Peringkat A
Jumpa

Tanyalah diri, kalian berada di peringkat mana? Dan dengan siapa?

Post a Comment

Norz, sy tatau nk letak kat Peringkat mana

1. Update blog setiap hari
2. melawat blog + 20 sehari/ membaca semua entry
3. Tinggalkan komen di 10-15 blog berlainan sehari
4. Seminggu sekali on YM ( baca offline msg )
5. Email tak pernah
6. Moderator/ aktif kat 2 forum..kehkeh...:p

Majoriti mcm tu, cuma ada 1-2 orang yang sms atau call....

Not quite sure which level I am right now...I just started blogging 3 month ago..dont know much about the do's and dont's of
"the proper" blogging etiquette....i should have read "blogging for dummies" before setting up a blog...really.

but i think i am in level A-E kot....betul ker norz??
tp kalau dah jumpa norz terus masuk level A1..hahahaha

Samalah tak tau level yg mana satu...

1. Update..hampir tiap2 hari (kalau masak yg "vouge" atau cuba resipi dari blogger lain)

2. Melawat ke setiap blog yg disenaraikan...kalau ada yg menarik, tinggalkan "tanda" skit.

3. Salin resipi dari blogger yang senior dalam bab2 masak dan baking.

4. Call? tak pernah, Jumpa?, tak pernah. SMS? tak pernah juga.

Ah Mat rasa...tak boleh disenaraikan dalam mana2 kategori sebab masih "muda" dalam dunia blogger nie...

jie >>
Sebenarnya, peringkat tu apply to different people at a certain time. Maknanya, dengan Si Polan A, maybe baru Peringkat F. Dengan Si Polan B, baru Peringkat C. Kesimpulannya, ada yg tak berganjak pun biar berapa lama pun. Walau apapun, as long as kita happy blogging, tu dah memadai, kan?

unclej >>
The stages are supposed to apply to different individuals. For eg, dgn Mr.B, unclej dah Peringkat A. Kita masih Peringkat D. But tomorrow if u ask for my phone no, then jump to Peringkat C. Hehe. Just for fun. I made everything up in the hope that people can see how they progress up the ladder, so to speak. Some never move pun. While others jump from F to A in two weeks!! Funny & fantastic at the same time, ehh?

Mat Gebu >>
You maybe Peringkat E sebab belum start YM (chat) but emel selalu la, kan? You may find some interesting bloggers in future, nak berinteraksi lebih mudah, then you minta their phone nos. In that case, naik ke Peringkat C. Peringkat B tu mcm best friends dah, one step je lagi nak berjumpa. Begitulah kira-kira. Hihi.

Tak kesah lah kak lina....mana2 peringkat pun, janji kita tak ganggu org lain kan...Kalau suami dan isteri masing2 ada blog dan mereka dalam kategori A+ ke?....(sebab tau byk rahsia masing2...)

aku kt level maner norz cyg???

~ yg aku tau celik bijik mata..

~ buka blog..cek msj..pastu reply..

~ tp ni mmg ikhlas..aku rindu kalo x gi blog jie,blog hg,blog OD,blog UJ,blog KS,abg put,jun & dan tentu skali lelaki MANJE pujaan blogger..saper???

yg lain tu kira anak2 & adik2 aku laa..aku ttp ziarah..caiyolaa !!

tak tau nak tulis apa sebenarnya kat blog... ym dah takdak..suka pergi baca kat blog org no satu kekadang jadi pembaca senyap, kat blog uncle j pun p tp nak tegur segan huhuh....suka tulis yg merapu meraban..hah tu lah saya huhuhuh..nick plak sampai kak jie pening sbb banyak kekeke...jgn marah ek..

combi >>
Part yg rindu tu la 'favourites' ko sebab dh terjalin satu kemesraan yg tiada dpt dihindari lagi...kdg2 sebab sesuatu yg kita sendiri tak tau, bukan boleh dibuat-buat, kan? Kita tahap B la kutt. Satu peringkat jer lagik sblm complete.

mat gebu >>
Ada gak suami-isteri yg berahsia. Maybe ada isteri pakai nick len, masuk blog suami menyamar konon nak berkenalan. Haha, kalau sang suami tak cam ip address kenalan baru tu (sama ngan isteri dia), mau haru gak jadinya. Tapi kat blogosphere ni, ada org yg bukan 'what they seem'...its just where they can be a totally different person. Mcm ada double personality gitu.

Atiesya >>
Mungkin tak begitu "open" lagi dgn sesetengah orang. Hanya memilih utk tinggalkn mesej dgn yg biasa & kenal 'lama'. Mungkin bersifat agak hati-hati sebab kadangkala bila dah mula 'berbaik2' rasa komited pulak dah...bila tak jenguk umah depa sehari, rasa serba tak kena. Kalau rajin ke mcm2blog, cuba cari sesuatu yg org lain tak pernah tulis..mesti interesting!!

hahaha norz aku je yg tak masuk komen kat sini..aku rasa aku dah hampir A tapi tak jadi dia patah balik jadi B...level aku B la rasanya tapi utk org tertentu je.Betul ko kata tu utk org tertentu mungkin level berbeza..huhu kang lepas ni aku kene buat kajian utk thesis final year nanti..aku nak buat kajian bab bloggers apa kata Budin...aku nak suruh dia masuk komen kat sini dia tahap mana?hehehhe...Ye betul juga kata combi aku dah sah kene penyakit gila blog..betul aku jadi rindu sangat..balik sekolah aku ngadap blog kira laptop aku ni kalau boleh bercakap tatau la dia beletiaq banyak mana kat aku!!!Rindu ini tidak bertepi kat korang semua walau korang ada diantaranya jarang masuk blog aku...sebab aku asiiik kat blog teruna encem Budin tu...nak kata angau kat dia pun ye kut tapi aku rasa aku ni angau kat semua bloggers tak kira lelaki ke pompuan.oi aku bukan lesbian laa...maaf kerana aku tak masuk blog kalian kerap sgt..kerana kekangan study so lepas ni aku kene buat tme table utk layan blog semua....huh norz wa caya luuu

Kak Norz cayang...
OD 'E' kot... my initial... ngeh... yelah, dengan Kak Norz pun tak pernah hantar emel, ym pun sekali dua sahaj apatah lagi bersms. Dahsyat kan? Jahat OD nih...

antulawa >>
Berblogging boleh jadi ketagihan mcm hisap rokok gak. Kalau x pekena sebatang, mesti x boleh duduk diam. Mcm la yg melanda kebanyakan blogger yg rajin brkunjung umah kengkawan. Lama2 jadi kemestian. Pastu yg mana x pergi akan merajuk la pulak. Ni hal biasa. Mcm dlm kehidupan seharian. Kita kena 'memantau' diri sendiri agar tiada org yg kecik hati, itu aje. Bukan mudah tu sebab setiap manusia adalah berbeza, hati msg2 x sama...Baik pd kita mungkin x pd org lain. Jaga diri, hiasi peribadi. ps: Aku pun kdg2 jd giler masa berblog sebab waktu ni aje la boleh giler2, haha!

OD comei >>
Come hug me tight. Biar org kata kita sewel brpeluk-n-brcium sakan, asal bahagia gitu...
Jarak mungkin penentu yg utama dlm 'relationship' ngan OD. Kalau dok kat KL dah lama jumpa & bikin lagi havoc kat tarbucks...yoohoo!! OD nak mai next year, nak kena mintak hp no. So, dari Peringkat D jump to A. Hebatz tak??

oi norz..aku pun gitu cuma buat giler dalm blog tapi hidup hidup aku warak gak dan sopan santuns dan berbudi bahser amalan mulia!Aku rasa hidup dlm blog amat ceria dan secara life pun aku jenis ceria type!Tak caya kalau aku gi kantin sekolah aku..sah kantin tu gamat kerana aku!!Aku peramah amat dan giler giler tapi aku tahu batasan..norz..tolong pujuk ayang combi tu cam majuk jer..puasku pujuk rayu soh masuk blog ku...nakku cium lutut dia kang???Aku rindu dia sebenarnya dgn celoteh dan beletiaq dia tu...geramm aku..dia je lom sign otogeraf aku..aku nak peksa combi ko tolong tenangkan aku combiiiii!!!oi aku merayu kat sini plak?Sorry norz...aku tau mlm tu aku ym tapi aku x sapa dia...yam ampun combiiii!!!jgn kecik ati kerana aku...pls dear...

Wah ada level level gak eh.. macam main video game. Saya letak peringkat A untuk UncleJ... he he.. siap dah tidur bersama lagi.. (lain bilik eh..) ekek ekek..

antulawa >>
Dah settle sekarang, kan?

kasawari >>
Ramai org Peringkat A ngan UncleJ sebab dia sgt understanding, baik hati & memiliki sifat2 yg buat org senang selalu. Saya masih D/awal C. Haha.

erk, not sure msk golongan mana. sbb kite blogging depends pd keadaan gak. klw time bizi stadi, still update at least sekali seminggu. dan melawat blog kwn2 at least skali seminggu setiap sorang.

tapi, klw time cuti sem mcm skang. update hampir tiap2 hari dan. setiap hari melawat lebih dr 20 blog berlainan bloggers :)

so far, cuma seorang blogger saja kite penah jumpa.

aria ayumi >>
Mungkin adik ni blogger bermusim. Jangan lalai study kerana ia penentu masa depan. Bak kata org, there is time to play & time to work...see the positive side of blogging ~ cari ilmu sama, jangan utamakan keseronokan semata2. Semoga tercapai cita2 & jadi kebanggaan ibubapa!

blogger bermusim. macam best plak bunyinya. hehe. insya Allah, kite cuba konsisten dgn stadi. btw, ms stadi banyak kenangan yg best dgn kwn2. tu yg kadang2 rs nak abadikan kenangan tu kat blog. mekaseh ye kak nor :)

Bila baca n3 ni... terpanggil utk terus membaca dan memberi komen... kak e (umi_e) baru je bina blog (sebulan) so memang tak berapa arif sangat... blog terbina pun atas dorongan kawan2 di alam maya seperti CMG, Lydia etc... TAPI tak tau nak nak bercerita dalam blog cam sis norza... Kak e suka call kawan2 yang dikenali di alam maya (jika mereka kasi no hp) Suka juga invite kawan2 alam maya ke rumah supaya dapat berkenalan dengan lebih mesra... Suka nak kenal dengan lebih banyak blogger TAPI MALU sebab masih baru (orang pun tak kenal... entah2 tak mau kenal pun...) So sudah tentu kak e berada di level terendah sekali ;)

Thanks for sharing your thoughts on playing online. Regards
Review my blog ... Play Online

It is in ρoint of fact a nice anԁ uѕеful ρiece of
infοrmation. I am hаppy that you simply ѕhareԁ this helpful infο wіth us.
Pleаse κеeρ us up to dаte like this.
Thаnks fоr sharing.
Feel free to surf my homepage ; same day payday loans

Thanks for finally writing about > "The Mysterious World of Bloggers" < Loved it!
Here is my page www.kporno.me

This is my fiгst time visit at here anԁ i am in fact pleaѕsant
to reaԁ еveгthing аt оne plaсe.
Feel free to visit my weblog revisor

I all the tіme usеd to study article in news рapers but nоω as I аm a
uѕer of net thereforе frοm now I аm using net fоr cоntent, thanks to web.
Also see my website: sextube

Hi there! This iѕ kind of off topic but I need some help from an estаblished blog.
Is it hагd to sеt up your οωn
blog? І'm not very techincal but I can figure things out pretty fast. I'm thinking about ѕettіng up
mу own but I'm not sure where to begin. Do you have any points or suggestions? Cheers
Also visit my blog ... lobster tube

Just wish to say your article is as astounding. The clarity to your publish is just nice and that
i could suppose you're a professional in this subject. Well together with your permission let me to clutch your RSS feed to stay updated with drawing close post. Thanks one million and please continue the rewarding work.

my webpage - MEDAL OF HONOR WARFIGHTER Aimbot
Also see my site - iwerksdesign.com

I quite like looking through an article that will make men and women think.

Also, thanks for allowing for me to comment!

my web blog; how to search for jobs online

Daft Punk is an electronic music group consisting of the talented French musicians of
Guy-Manuel de Homem-Christo and Thomas Bangalter.
Actually, the ad featured U2's Original of the Species from the Vertigo: Live From Chicago DVD. This is Daft Punk's first new material
since the soundtrack for "Tron: Legacy" in 2010.

Feel free to surf to my page daft punk random access memories flac free download

Good blog you've got here.. It's hard to find excellent writing like yours these days.
I really appreciate individuals like you! Take care!!

Here is my blog post: book of ra app ipad

If you want to get much from this article then you
have to apply these methods to your won webpage.


Feel free to surf to my web page ... bock of ra kostenlos spielen

I every time emailed this website post page to
all my associates, since if like to read it after that my friends will too.


Stop by my web site: book of ra online spielen um echtes geld

Truly when someone doesn't be aware of then its up to other visitors that they will help, so here it occurs.

Here is my web page Book Of Ra Online Spielen Kostenlos Ohne Download